Osumnjičeni za lažiranje utakmica u BiH predati u Tužilaštvo

Radiosarajevo.ba
Osumnjičeni za lažiranje utakmica u BiH predati u Tužilaštvo
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Osumnjičeni za lažiranje utakmica u BiH predati u Tužilaštvo

Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović upravo su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

"Upravo ulaze u naše prostorije, nakon što su noć proveli u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)", kazao je za naš portal Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Žurnal: Kako su sudije, delegati i kontrolori namještali utakmice

Za ženu zelene, za djecu kafene novčanice, ovako su sudije između sebe dogovarale kako da režiraju utakmice i obrukaju BiH u regionu i cijeloj Europi Pročitajte ostale zanimljive dijelove i ko je sve od poznatih iz našeg nogometa uključen u aferu Var:

Podsjetimo, riječ je nogometnim sudijama i delegatima koji su uhapšeni u sklopu akcije Var, zbog sumnje da su počinili kriminalne radnje koje se odnose na pogodovanje određenim klubovima, uzimanje mita te pozitivno ocjenjivanje sudija koji su učestvovali u tim radnjama.

Nastavak akcije Var: 12 privedenih neće biti jedini, val hapšenja će se nastaviti

Klupko, u Bosni i Hercegovini poznato kao namještanje utakmica, polako se počelo odmotavati. Jučerašnja akcija Var, koju su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) organizirali na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, pprema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je prve rezultate.

Protiv ukupno 12 osoba bit će podnesena krivična prijava, dok će pritvor od 30 dana biti predložen za pet osoba zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Ostale osobe koje su osumnjičene u akciji Var puštene su na slobodu i pristali su na saradnju. Riječ je o poznatom sudiji Salemu Proliću, te funkcionerima i sudijama Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Marku Brezoviću, Mariju Grgiću i Anti Kobašu. 

Akcija Var: Salem Prolić pristao na saradnju sa tužiocima

Bivši sudija i aktuelni sekretar za sudijska pitanja Nogometnog saveza BiH, Salem Prolić, koji je jutros uhapšen u Sarajevu u akciji SIPA-e Var, postigao je nagodbu sa Tužilaštvom te je pušten da se brani sa slobode. Kako je potvrđeno za Radiosarajevo.ba , Prolić je pristao na saradnju u istrazi, a umjesto pritvora bit će mu izrečene mjere zabrane.

Akcija Var je provedena u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i Nogometnog saveza BiH. Pretresi i hapšenja jučer su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Akcija je organizirana na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, prema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i već je donijela prve rezultate. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije