U Sarajevu u toku policijska akcija Consigliere: Uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hodović

11
L. R.
U Sarajevu u toku policijska akcija Consigliere: Uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hodović
Foto: Istraga / Europol / Edin Gačanin

Policijski djelatnici MUP-a KS, postupajući pod nadzorom tužitelja iz Sky tima Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, na području Sarajeva proveli su aktivnosti lišenja slobode dvojice osumnjičenih, kao i pretrese prostorija jedne pravne osobe-poduzeća.

Uhapšeni su Dženis Kadrić rođen 1989. godine u Sarajevu, nekadašnji uposlenik Federalne uprave policije, kao i Alem Hodović rođen  1983. godine u Priboju,  a vrše se pretresi pravne osobe-poduzeća E.S. TECH d.o.o Sarajevo.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva "Consigliere" sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog kaznenim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine. Osumnjičeni će nakon provedenih aktivnosti, biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u istrazi.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Kadrić je, podsjetimo, bio tjelohranitelj Edina Gačanina Tita, koji važi za šefa narkokartela.  Navodno, pod sumnjom u iste kriminalne aktivnosti uhapšen je i Alem Hodović, i u toku je akcija MUP-a KS. Inače, informaciju još uvijek zvanično ne želi potvrditi niti jedna institucija.

Podsjetimo, Gačanin je u novembru sklopio sporazum o krivici sa Državnim tužilaštvom Nizozemske, te je osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura. Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Rotterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Edin Gačanin osuđen u Nizozemskoj: Dobio sedam godina zatvora, može biti izručen u Bosnu

Edin Gačanin osuđen u Nizozemskoj: Dobio sedam godina zatvora, može biti izručen u Bosnu

Nizozemski mediji navode da se prije nekoliko godina njegovo ime pojavilo u "raznim medijima u Sarajevu u vezi sa njegovom navodnom ulogom u međunarodnoj trgovini kokainom". 

Edin G. je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih.

Nizozemska je zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na chatovima koje je razbila policija, Edin G. osumnjičen za umiješanost u uvoz dvije pošiljke kokaina i pošiljku hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije