Uhapšeno 30 osoba: Htjeli prevesti 3,2 tone kokaina iz Ekvadora u Španiju

0
Radiosarajevo.ba
Uhapšeno 30 osoba: Htjeli prevesti 3,2 tone kokaina iz Ekvadora u Španiju
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Policija je u Ekvadoru i Španiji uhapsila je 30 osoba osumnjičenih za pripadnost kriminalnoj organizaciji koja je pod vodstvom jednog Albanca pokušala prevesti morem 3,2 tone kokaina iz Južne Amerike u Europu.

"Istovremeno je proveden 21 pretres prostorija u Španiji i 56 u Ekvadoru", saopćila je u utorak španska policija.

Grupa je dopremala kokain iz Kolumbije, gdje se proizvodio, do luka u susjednom Ekvadoru. Odande ga je brodovima prevozila u španske luke poput Malage, Valencije i Barcelone. Droga je bila skrivena u kontejnerima s bananama.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

"Ta je organizacija odgovorna za pokušaj uvoza najmanje 3,2 tone kokaina u Europu", navela je policija.

Grupa je u Ekvadoru imala šest trgovačkih kompanija, te četiri u Španiji koje su novac od prodaje droge ulagale u nekretnine.

Na čelu organizacije je bio albanski državljanin Dritan Gjika, povezan s ekvadorskim poduzetnikom Rubénom Chérresom ubijenim u martu, izvijestila je novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovani izvor iz ekvadorske policije. Organizacija je uglavnom djelovala iz španskog grada Málage i ekvadorskog Guayaquila.

Izvozila je banane iz Ekvadora u Albaniju, Belgiju, Nizozemsku i Tursku. Ekvadorska policija vjeruje da je sarađivala s kriminalnom grupom u Albaniji koja je organizirala daljnju distribuciju droge po Europi.

Među uhapšenima su državljani Kolumbije, Argentine, Kine, Španije, Ekvadora i Albanije. Policija im je zaplijenila 400.000 eura (782.352 KM) u gotovini, luksuzne automobile i satove, te je blokirala nekretnine u Španiji vrijedne 13 miliona eura (25,43 miliona KM), navela je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije