Edin Gačanin osuđen u Nizozemskoj: Dobio sedam godina zatvora, može biti izručen u Bosnu

2
Radiosarajevo.ba
Edin Gačanin osuđen u Nizozemskoj: Dobio sedam godina zatvora, može biti izručen u Bosnu
Foto: Istraga / Europol / Edin Gačanin

Diler kokaina Edin Gačanin sklopio je sporazum sa Državnim tužilaštvom Nizozemske. To je potvrdila njegova advokatica Laura Versluis za nizozemske medije.

Gačaninu je suđeno na ročištu pred sudom u Roterdamu 1. novembra. Sud je 16. novembra odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.

Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Rotterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Povlači se čokoladica s bh. tržišta: Pronađeni komadići plastike

Povlači se čokoladica s bh. tržišta: Pronađeni komadići plastike

Nizozemski mediji navode da se prije nekoliko godina njegovo ime pojavilo u "raznim medijima u Sarajevu u vezi sa njegovom navodnom ulogom u međunarodnoj trgovini kokainom". 

Edin G. je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih. Nizozemska je zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na chatovima koje je razbila policija, Edin G. osumnjičen za umiješanost u uvoz dvije pošiljke kokaina i pošiljku hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.

Bosovi narko kartela u Dubaiju: Edin Gačanin pušten na slobodu

Bosovi narko kartela u Dubaiju: Edin Gačanin pušten na slobodu

Gačanin je ponovo pušten iz neobjašnjivih razloga i izručenje nije uslijedilo. Pregovori su potom vođeni u tišini sa pravosuđem u Nizozemskoj.

U slučaju dogovora o suđenju, osumnjičeni se odriče odbrane u zamjenu za smanjenu kaznu.

Akcija u Dubaiju
Foto: Europol: Akcija u Dubaiju

Gačanin trenutno boravi na nepoznatoj lokaciji. Kako navodi NRC, dogovoreno je da Gačanin kaznu može izdržavati u Nizozemskoj, ali i u drugoj zemlji - vjerovatno Bosni.

Njegov stric Mirza G. služi kaznu u Nizozemskoj zbog pranja novca. On je 2020. godine podnio prijavu protiv Edina G. zbog prijetnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije