Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-a
Foto: Saopštenje / Vakcinacija u DZ Omer Maslić

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv 28 osoba zbog više koruptivnih krivičnih djela.

Optuženi su Nijaz Krupalija, Irma Burek-Džafović, Majda Musić, Nedim Ušanović i Anes Zaimović zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, saopćeno je danas iz Tužilaštva KS.

Selvir Halilović, Damir Kontik, Nejra Lilić-Kontik, Samir Demir, Mustafa Dervišević, Sanela Badžak, Seid Hodžić, Almir Peštek, Asima Jajagić, Dino Jajagić, Nahida Brica, Bekim Vejseli, Asmir Hajdarević, Memiš Hajdarević i Asmir Kaplan optuženi su zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, dok su Nijaz Mujan, Arnes Vranj, Mujo Berić, Nedžad Klarić, Atif Okerić, Ajdin Okerić, Najil Čarković, Mirza Izmirlija optuženi za krivično djelo davanje lažnog iskaza.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Nijaz Krupalija, vozač saniteta u Domu zdravlja "Omer Maslić", Anes Zaimović, medicinski tehničar u Općoj bolnici "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", Nedim Ušanović, referent osiguranja u Općoj bolnici, Irma Burek Džafović i Majda Musić medicinske sestre koje su radile na vakcinalnom punktu u Domu zdravlja "Omer Maslić" terete se da su se od oktobra 2021. do marta 2022. godine udružili u grupu koja je u bazu podataka Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo unosila lažne podatke da su osobe vakcinisane i na osnovu toga im za novac izdavali potvrde o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo.

Za takve lažne potvrde naplaćivali su iznos od 100 do 800 KM.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila Irmi Burek-Džafović i Majdi Musić zabranu obavljanja poslova zdravstvenog radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u trajanju od deset godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 38 svjedoka, vještaka iz oblasti kriminalistike i vještaka za mobilne telefonske uređaje i telekomunikacione tehnologije te izvođenje oko 200 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije