Potvrđena optužnica protiv biznismena iz BiH: Zlostavljao neprijavljenog radnika, gađao ga čašom...

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv biznismena iz BiH: Zlostavljao neprijavljenog radnika, gađao ga čašom...
Arhiv / Benzinska pumpa / Ilustracija

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv bijeljinskog biznismena Dragana Neškovića, koja ga tereti da je na radu zlostavljao Bijeljinca Nebojšu Čvrgića.

Nešković je optužen da je to uradio 13. avgusta prošle godine u Bijeljini na benzinskoj pumpi njegovog preduzeća "Nešković", gdje je u ugostiteljskom objektu u sastavu pumpe sjedio za stolom zajedno sa direktorom firme Jovicom Vučkovićem.

"U momentu kada je na poziv Vučkovića njihovom stolu prišao radnik istog preduzeća Čvrgić, koji je bio na probnom radu, i na pitanje Vučkovića 'zašto nisi sipao gorivo mušteriji', rekao je da pištolj za sipanje goriva nije popravljen, a osumnjičeni je obraćajući se Čvrgiću povišenim tonom rekao 'nemaš šta meni da pričaš'", navodi se u optužnici.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Kako se dodaje, kada je nakon tih riječi Čvrgić krenuo da izađe iz ugostiteljskog objekta, osumnjičeni je obraćajući se Čvrgiću povišenim tonom govorio da stane.

"Pošto se Čvrgić nije zaustavio, osumnjičeni je uzeo sa stola staklenu čašu i zamahnuvši iz ruke bacio u pravcu Čvrgića, koja je pala kraj Čvrgićevih nogu i razbila se, a dio stakla je udario u nogu Čvrgića", ističe se u optužnici.

Nakon toga je Čvrgić, kako se dodaje, stao, a osumnjičeni mu je prišao.

"Uhvatio ga je rukom za majicu i za nju vukao, rekavši Čvrgiću 'nećeš u mojoj majici, skidaj je', nakon čega je Čvrgić skinuo majicu i dao mu, a osumnjičeni je nakon toga Čvrgiću rekao: 'Marš odavde', što je kod Čvrgića proizvelo osjećaj straha, nemoći, poniženja i narušavanja duševnog zdravlja", navedeno je u optužnici.

Podsjetimo, kako se u prijavi protiv Neškovića navodi, radnik je, nesporno, radio za firmu "Nešković", ali nije bio prijavljen, niti je s njim zaključen ugovor o radu.

Da je Čvrgić bio u pravu, utvrdila je inspekcija. Kako nam je potvrđeno iz Inspektorata, republička inspekcija rada izvršila je u septembru prošle godine kontrolu kod poslodavca "Nešković" d.o.o Bijeljina radi utvrđivanja radno-pravnog statusa radnika Nebojše Čvrgića.

"Kontrolom je utvrđeno da poslodavac sa imenovanim radnikom nije zaključio ugovor o radu, niti ga je prijavio u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i da ne vodi uredno evidenciju o dnevnoj prisutnosti radnika na radu. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektor je izrekao novčanu kaznu pravnom licu u iznosu od 7.000 KM i odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 700 KM", rečeno je ranije iz Inspektorata RS za Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije