Pretresi i hapšenja u Sarajevu: Pali diler i kupac iz Alžira, uhvaćeni na djelu

Radiosarajevo.ba
Pretresi i hapšenja u Sarajevu: Pali diler i kupac iz Alžira, uhvaćeni na djelu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija / (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su u akciji Lipa izvršili nekoliko hapšenja i pretresa zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Akcija je izvršena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a pretresi i happšenja su obavljeni na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu.

Kako je saopćeno, pretresena je jedna lokacija na području Općine Novi Grad Sarajevo, te je uhapšen M.Dž. (1980.) iz Sarajeva, koji se sumnjiči za dilanje.

Prilikom pretresa stana koji koristi, pronađena je i oduzeta određena količina materija koje izgledom asociraju amfetamin, heroin i kanabis.

Oduzeta je i vaga za precizno vaganje, novac u različitim apoenima i valutama, mobilni telefon i SIM kartica, te drugi predmeti koji potiču ili de dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

"Osumnjičeni M.Dž. je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti danas predat na dalju nadležnost Kantonalnom tužiliaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima", saopćeno je iz FUP-a.

Isti dan uhapšen je i Alžirac, inicijala H.H. (1988.), neposredno nakon što je kupio opojnu drogu od M.DŽ., a koja je i pronađena kod ovog stranog državljanina prilikom pretresa.

"Posredstvom Službe za poslove sa strancima utvrđen je identitet lica H.H. nakon čega je isto kriminalistički obrađeno, te predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu zbog krivičnog djela 'Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga'", saopćeno je.

U sklopu ove višemjesečne istrage u prethodnom periodu uhapšeno je i zadokumentovano više osoba koji su kupovali drogu od M.Dž.

"S tim u vezi, dana 13. maja lišeno je slobode lice iz Sarajeva inicijala A.D. (2001.), dana 21. maja  lišen je slobode državljanin Turske inicijala G.S. (1989.), dana 1. juna lišeno je slobode lice iz Sarajeva inicijala A.H. (2001.), dana 3. juna lišena su slobode dva državljana Maroka inicijala A.A. (1991.) i Y.E. (1994.), dana 16. juna lišen je slobode državljanin Pakistana inicijala M.R. (2000.), dana 30. juna lišeno je slobode lice iz Sarajeva inicijala H.H. (1997.)", istakli su iz FUP-a.

Kod svih njih je pronađena droga koja će biti korištena kao dokaz u krivičnom postupku, dok je protiv uhapšenih podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije