Inspektor Saša Petrović otkriva: Kako izgleda kriminal na internetu u BiH

Radiosarajevo.ba
Inspektor Saša Petrović otkriva: Kako izgleda kriminal na internetu u BiH
Foto: FUP / Inspektor Saša Petrović

Proteklih dana, našu državu zgrozile su informacije da su u nekoliko odvojenih akcija uhapšeni pedofili

Kako bi dobili povjerenje djece koju su vrbovali preko Facebooka, pedofili iz RS-a i Federacije BiH nudili su razne poklone. Jučer u akciji uhapšeni su ljudi koji su imali snimke zlostavljanje beba...

Nažalost, sve manje roditelja prati aktivnosti svoje djece na internetu, a predatori su iz dana u dan aktivniji.

Upravo je ovo bila jedna od tema koju smo otvorili tokom razgovora sa Sašom Petrovićem, inspektorom Federalne uprave policije (FUP) i svršenikom prestižne FBI-jeve akademije Quantico, koji je za Radiosarajevo.ba definirao i cyber kriminal, pojasnio nam je koji su njegovi najčešći pojavni oblici, kako se boriti protiv ove pošasti savremenog doba te nam je otkrio svoja predviđanja o internetu i njegovim zloupotrebama u budućnosti.

Razgovarao: Mirza Abaz

Kako je sam rekao, tehnološkim napretkom naše društvo polako postaje ovisno o računarima, mobitelima i tabletima, što direktno dovodi do toga da naši životi gube na smislu ako nismo svakodnevno ruku pod ruku sa svijetom.

"Razvojem informacionih tehnologija, tj. razvojem ovisnosti o tehnologiji, povećava se i broj krivičnih djela u kojima se kao dokaz pojavljuje trag u digitalnom obliku. Krivična djela kompjuterskog kriminala ogledaju se u njihovom vršenju prema informatičkoj strukturi. Kao najčešće primjere ove vrste kriminala imamo neovlašten pristup zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka, oštećenje računarskih podataka i programa, računarsku sabotažu, prevaru te ometanje rada sistema", kazao nam je na početku Saša Petrović.

Kompjuterski omogućena krivična djela, dodaje, uključuju i ucjene, iznude, pranje novca, cyber terorizam, seksualno zlostavljanje djece posredstvom interneta i sl.

Za cyber kriminal trebate samo laptop i internet

"Ako poredimo tzv. tradicionalna krivična djela s kompjuterskim, dovoljno je reći da razbojništvom kriminalac pribavi u prosjeku 50.000 KM iako tokom izvršenja izlaže opasnosti sebe, druge, potrebna mu je određena logistika, rute prilaska, odlaska i sl. U kompjuterskom kriminalu, sve što je potrebno su laptop i internet, a kriminalac sa samo te dvije stvari može pribaviti u prosjeku oko 500.000 KM", slikovito je objasnio da cyber kriminal donosi i do deset puta veću zaradu.

Petrović je naglasio da se i FUP skoro svakodnevno susreće s ovom vrstom kriminala, a posebno je izdvojio akciju iz 2015. godine kada je razbijena međunarodna kriminalna grupa koja je vršila distribuciju računarskog virusa.

"Ta grupa je unosila virus u informacioni sistem s ciljem snimanja sadržaja ekrana, a nakon pribavljenih kredencijala za e-banking, preuzimali su kontrolu nad e-računima pravnih lica te potom vršili transfer novca na svoje ranije otvorene bankovne račune. Ovom prilikom je pravnim licima nastala materijalna šteta u novčanom iznosu od oko 900.000 KM. U ovoj akciji je ukupno uhapšeno deset osoba", objasnio nam je Petrović.

U vezi sa zaštitom, nastavlja nekadašnji FBI-jev učenik, treba napomenuti da apsolutna bezbjednost na internetu ne postoji s obzirom na to da su danas razvijene različite tehnike napada i zloupotrebe, ali se može podići nivo bezbjednosti kroz kontinuiranu edukaciju korisnika interneta.

"Imate program korporativne informacione bezbjednosti, gdje pravna lica u kontinuitetu educiraju uposlene o opasnostima i to od najnižeg sve do najvišeg u hijerarhiji. Zatim je potrebno kreirati politiku sigurnosti upotrebe informacionih tehnologija uz prethodnu procjenu rizika. Međutim, za individualnog korisnika teško je opisati sve mjere predostrožnosti, ali preporuke se suštinski odnose na isto, tj. na informatičku edukaciju i ukazivanje na opasnosti koje vrebaju internetom. Uvijek kažem, ako već koristite tehnologiju, odvojite pola sata da pročitate i najnovije opasnosti koje vrebaju", naveo je.

Prevencija i edukacija roditelja i djece na prvom mjestu

Petrović je ovom prilikom čestitao Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpke (MUP RS) na uspješno okončanim aktivnostima hapšenja pedofila, ali podvlači kako je ipak ključ u prevenciji.

"Znate kako, prevencija i edukacija su na prvom mjestu, prvenstveno roditelja o načinima zloupotrebe interneta od strane predatora te o načinu prepoznavanja problema s djetetom, ophođenja s djetetom ako postane žrtva predatora te kako da ne postane žrtva. FUP u saradnji s organizacijama EMMAUS Sarajevo i Save the Children provodi edukaciju djece i roditelja u školama, a tom prilikom izlažemo, u skladu s uzrastom djece, čitav set preporuka kako se zaštititi i kako reagirati", pojasnio je.

Među osnovnim preporuka su kontinuirani razgovor s djetetom te zauzimanje stava da dijete nije krivo zbog toga što nije svjesno posljedica koje mogu nastupiti pogrešnim korištenjem interneta. Isto tako, u slučaju najmanje sumnje da je dijete žrtva pedofila, roditeljima se savjetuje da o tome odmah obavijeste policiju.

"Na pitanje hoće li se nastaviti razvijati cyber kriminal davno je odgovoreno. Gordon Moore je tokom 1965. godine opisivao udvostručenje tranzistora svake godine, zatim svake dvije, sada je u prosjeku svakih 18 mjeseci, što nam jasno govori da tehnologija ide prema naprijed svakih 18 mjeseci u stoprocentno povećanje. Vodimo li se ovom proporcijom, i povećanje izvršenja krivičnih djela kompjuterskog kriminala se povećavaju ovom linijom. Znači, cyber kriminal samo može doživjeti progresiju", zaključio je naš razgovor Saša Petrović ne baš optimističnim podatkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije