Požar na Rujištu kod Mostara i dalje aktivan: Ugroženi objekti, traže pomoć

Fena
Požar na Rujištu kod Mostara i dalje aktivan: Ugroženi objekti, traže pomoć
Foto: GSS Mostar / Rujište

Požar na lokalitetu Rujišta kod Mostara, koji je i dalje aktivan, ugrožava 50-ak kuća- vikendica, kao i stanište endemske vrste bora- munike, a zbog veličine požara i nepristupačnog terena zatražena je i međunarodna pomoć u gašenju, izvijestio je Operativni centar Civilne zaštite HNK.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar stalno su na terenu i pokušavaju požar staviti pod kontrolu, a prethodnih dana u gašenju je pomagao i helikopter Oružanih snaga BiH.

Na području općine Konjic aktivni su požari u Ovčarima, na Vrapču, Živašnici, kod sela Bušćak, u Spiljanima, na Donjem Selu, u Baždarevićima i u Kostajnici.

Na tom području jučer je u jutarnjim satima helikopter Oružanih snaga BiH dejstvovao sa 16 izbačaja vode u blizini Kostajnice. Požar nije ugašen ali je znatno smanjena brzina širenja prema Kostajnici u konjičkoj općini i Glodnici u općini Jablanica.

U općini Prozor-Rama aktivan je požar na lokalitetu Tršćana. Sva požarišta na tom području smanjila su intenzitet te trenutno ne ugrožavaju naseljena mjesta, saopćili su iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije