Podignuta optužnica zbog ubistva sarajevskih policajaca: Evo ko su optuženi

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica zbog ubistva sarajevskih policajaca: Evo ko su optuženi
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ubistvo na Alipašinom Polju

Nakon intenzivne i kompleksne višegodišnje istrage, postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo podigle su optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva pripadnika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Terete se da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, nakon što su ih policajci zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu.

Policajci su ubijeni, tako što je Adis Šehović od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati nakon podlegao povredama.

Četiri godine od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Četiri godine od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i istražiteljima MUP-a KS. U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije, Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH. 

U predmetu su postupajuće tužiteljice poduzele više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja. Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila Seat Leon kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci a koji su pronađeni zakopani na Palama na području Republike Srpske. Saslušano je i oko 500 osoba.

"Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine. Ostvarena je saradnja sa EUROPOL-om i NTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država i to: SAD, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom. Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom koje je pribavilo ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, tačnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske. Optužnica sa više od 400 dokaza, proslijeđena je Kantonalnon sudu u Sarajevu napotvrđivanje. Predloženo je i produženje pritvora za svu trojicu osumnjičenih", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije