! / Podignuta optužnica: Pribavljali migrantima vize za BiH u Egiptu

16. 06. 2020. u 09:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU, u čijem izvršenju su počinitelji koristili dokumente i isprave Republike Francuske i Republike Italije, koje su pripadale trećim osobama.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

-Jackson Ndip, rođen 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u R Francuskoj, nalazi se u pritvoru.
-Agbor Donatus Eta, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanin Kameruna, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su tokom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4500 i 7500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Europske unije.

U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave R Francuske i R Italije, koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, koncem mjeseca januara ove godine.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a., u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenja ljudi iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA