Akcija SIPA-e: Pali krijumčari migranata, uhapšene četiri osobe

Radiosarajevo.ba
Akcija SIPA-e: Pali krijumčari migranata, uhapšene četiri osobe
FOTO: Arhiv / Akcija SIPA-e

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su na području Unsko-sanskog kantona (USK) realizirali operativnu akciju kodnog naziva "Trst" i tom prilikom uhapsili četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Istovremeno, akcija kodnog naziva "Trst" realizirana je na području Hrvatske u saradnji sa Europolom i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske i tom prilikom su na tom području uhapsili još četiri osobe.

Naime, postoje osnovi sumnje da su uhapšeni krijumčarili ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske u druge zemlje EU.

U okviru ovog predmeta spriječeno je krijumčarenje 45 migranata.

Tokom akcije izvršen je pretres na pet lokacija u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobitela, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva i Suda BiH u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om USK, saopćio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e uhapšeni će u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije