Počelo suđenje bivšem specijalcu koji je pokušao oteti dijete i iznuditi 500.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje bivšem specijalcu koji je pokušao oteti dijete i iznuditi 500.000 KM
Printscreen / Hapšenje Josipa Menala

U Općinskom sudu u Širokom Brijegu počelo je suđenje Josipu Menalu (42) iz Čapljine osumnjičenom za produženo krivično djelo iznude u pokušaju, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba

Podsjetimo, osumnjičeni Menalo je uhapšen 25. jula 2019. u okviru realizacije operativne akcije "Krupa" koju je provela Federalna uprava policije u saradnji sa MUP-om Republike Hrvatske.

Menalo je osumnjičen da je u vremenskom periodu od 11. jula 2019. do 15. jula 2019., u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, ozbiljnom prijetnjom po život i tijelo I.Š. i njezinog maloljetnog djeteta, istu prisilio da 16. jula 2019. dođe u Posušje i preda mu novac u iznosu od 250.000 eura, što je ona i učinila, ali nije došlo do predaje novca.

"Nakon toga ponovno joj je slao SMS poruke prijetećeg sadržaja, zbog čega je oštećena sve prijavila PU Zagrebačka i Federalnoj upravi policije", navoli su iz Tužilaštva.

Osumnjičeni je uhapšen 25. jula 2019. godine u okviru realizacije operativne akcije "Krupa" koju je provela Federalna uprava policije u saradnji sa MUP-om Republike Hrvatske, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu.

Menalo je, inače, bivši policijski službenik Specijalne policijske jedinice MUP-a Republike Hrvatske.

Izvor iz Tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona (ZHK) za portal Radiosarajevo.ba opisao je hronologiju šta se drešavalo nakon što je Menalo uhapšen 27. jula 2019. godine.

"Prvo je 29. 7. 2019. odbijena žalba Menala da bude pušten na slobodu. Nedugo zatim 14. augusta 2019. otišao je prijedlog Tužiteljstva ŽZH da se Menalu produži pritvor za još dva mjeseca. Osam dana kasnije, prijedlog je odbijen, a Menalu je izričena mjera zabrane napuštanja mjesta boravka", kazali su za portal  Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva ZHK.

Tužilaštvo ZHK je 24. 10. 2019. podiglo optužnica protiv Menala koja je potvrđena 29. oktobra.

"U prošli petak, 6. 11. 2020 započela je glavna rasprava i na prvom ročištu pročitana optužnica", dodali su za naš portal iz ovog tužilaštva.

Kako Radiosarajevo.ba saznaje, drugo ročište na kojem će biti poznato više detalja zakazano je za 4. decembar.

Pogledajte policijsku akciju iz 2019. - u posljednji trenutak spriječili otmicu djeteta hrvatskog milionera:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije