Sud BiH / Odgođeno suđenje Draganu Mektiću i ostalima

16. 07. 2020. u 13:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ročište u predmetu “Dragan Mektić i drugi”, optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, koje je bilo zakazano za danas, odgođeno je jer svi učesnici postupka nisu mogli pristupiti zbog primjene mjera prevencije širenja virusa COVID-19, rečeno je u Sudu BiH. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragana Mektića i još tri lica zbog "koruptivnih djela kojima je pričinjena šteta od 244.764 KM".

Tužilaštvo tereti Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju za zloupotrebu položaja prilikom realizacije Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudskih resursa, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra sigurnosti koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA