Oglasilo se Tužilaštvo: Šta čeka policajce uhapšene u akciji 'Meta 2'?

0
Fena
Oglasilo se Tužilaštvo: Šta čeka policajce uhapšene u akciji 'Meta 2'?
Foto: Fena / Policijska akcija 'Meta 2'

"Svih 16 policajaca Policijske stanice Kakanj koji su uhapšeni juče u akciji kodnog naziva "Meta 2" danas će, uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu, biti predati na daljnje postupanje Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, dok se još uvijek traga za Mustafom Karamujom, za kojeg se smatra da je bio organizator grupe", izjavio je portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Elvedin Fišek.

Policajci su zajedno s još tri osobe koje nisu policijski službenici uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivična djela 'udruživanje radi činjenja krivičnih djela' u vezi sa krivičnim djelima 'zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja' te krivičnih djela 'uzimanje dara i drugih oblika koristi', 'odavanje službene tajne', 'neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' i 'teška krađa'.

Prilikom hapšenja pretreseni su i prostori u PS Kakanj, kao i njihovi stanovi, kuće i automobili.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Tužilaštvo ZDK se već odredilo i ići će se s prijedlogom za određivanje pritvora za sve uhapšene policajce, koji će biti odvođeni na Općinski sud u Kaknju. Što se tiče trojice uhapšenih koji nisu policijski službenici, jedan od njih je u bolnici jer ima određenih zdravstvenih problema, dok su ostala dvojica ispitani i za njih se neće tražiti pritvor. Važan nam je odbjegli za kojim se još traga, a koji je, na neki način, bio organizator sveg",- kaže Fišek.

Svi policijski službenici koji su jučer uhapšeni u ovoj akciji Uprave policije MUP-a ZDK već su dobili rješenja o suspenziji, odnosno udaljavanju s posla, na koji se neće moći vratiti sve do okončanja postupka.

"Već smo nadomjestili preraspodjelom iz drugih stanica, nedostajuće policajce u Kaknju pa nema problema s funkcioniranjem te stanice", kaže Fišek.

Jučerašnja akcija i pretresi realizirani su po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi radili su u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK te koordinaciji s policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije