Pozadina akcije "Meta 2": Policajci "žmirili" na prevoz i prodaju nezakonito eksploatisanog uglja

2
Radiosarajevo.ba
Pozadina akcije "Meta 2": Policajci "žmirili" na prevoz i prodaju nezakonito eksploatisanog uglja
Foto: Printscreen / Youtube / Policija uhapsila 16 kolega

Šesnaest kakanjskih policajaca, koji su uhapšeni u akciji kodnog naziva "Meta 2" koju su danas, 18. jula, izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), omogućavali su osobama koje su također bile meta ove akcije, neometan prevoz i prodaju nezakonito eksploatisanog uglja na području općina Kakanj, Visoko, Ilijaš, Breza i drugim općinama.

Kako su saopćili iz MUP-a ZDK, radi se o nezakonito eksploatisanom uglju na području općina Kakanj, Visoko, Ilijaš, Breza, ali i drugim općinama.

"Na taj način su sebi i drugima omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi. Isto tako, policajci se sumnjiče da su u proteklom periodu, prilikom obavljanja redovnih policijskih poslova i zadataka, počinili radnje koruptivnog karaktera obavljajući poslove kontrole u saobraćaju ili na drugi način, radi sticanja protivpravne imovinske koristi. Nakon kriminalističke obrade, policajcima će biti uručena rješenja o suspenziji čime će biti prekinut njihov radni angažman do okončanja krivičnog postupka", navodi se u saopćenju MUP-a ZDK.

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

U saopćenju se dodaje da su pripadnici MUP-a ZDK u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom ZDK, te u koordinaciji sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu, u okviru operativne akcije "Meta 2" poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na hapšenje i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela - udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima zluopotreba službenog položaja ili ovlaštenja te krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa.

U ranim jutarnjim satima započeti su istovremeni pretresi na 20 lokacija na području općine Kakanj.

Budući da se među osumnjičenima nalaze i aktivni policajci, pored pretresa stambenih objekata i privatnih vozila, izvršen je pretres određenih prostora Policijske stanice Kakanj kao i službenih vozila koja su koristili osumnjičeni policajci.

"U toku vršenja pretresa policajci su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu oružja i municije, novac, mobitele, notese i bilješke, kao i službenu dokumentaciju. Oduzeti predmeti će biti predmet vještačenja nakon ćega će biti korišteni u dokaznom postupku", saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Izvršena je kriminalistička obrada 16 policajaca koji će nakon kompletiranja predmeta i dokaza biti predati u nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

"Uprava policije MUP-a ZDK je istinski opredjeljena da se raspoloživim resursima suprostavi i obračuna sa svim oblicima koruptivnog ponašanja, bez obzira ko ih je počinio i na kojem nivou u policijskoj strukturi. Također, naglašavamo da bezbjedonosna situacija na području općine Kakanj ni na koji način nije dovedena u pitanje a nedostajući broj policajaca je odmah nadomješten prerasporedima službenika iz drugih organizacionih jedinica. Na taj način osigurano je funkcionisanje Policijske stanice Kakanj u svim segmentima i maksimalnim kapacitetima kako bi se svi redovni zadaci obavljali blagovremeno i efikasno u cilju osiguranja sigurnog ambijenta za život i rad svih građana na području općine Kakanj", zaključuje se u saopćenju MUP-a ZDK.

MUP ZDK je svom zvaničnom youtube kanalu objavio je i video iz akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije