Tužilaštvo nakon pokušaja ubistva u Čapljini: Pritvor zbog podstrekivanja

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo nakon pokušaja ubistva u Čapljini: Pritvor zbog podstrekivanja
Bljesak.info / Čapljina

Adrijanu Jurkoviću zvanom Adi (rođen 1993. godine) iz Čapljine, određen je jednomjesečni pritvor zbog osnovane sumnje da je podstrekavao Matka Križanovića (1992.) iz Čapljine na pokušaj ubistva I. Č.

Podsjetimo, 7. avgusta u Čapljini je ranjen ispred ugostiteljskog objekta „Craft“. Na njega je pucano iz automatske puške.

Tim povodom su se oglasili iz Tužilaštva HNK.

"Povodom nedavnog događaja u Čapljini, kada je dana 7. avgusta 2020. godine ispred ugostiteljskog objekta Craft došlo do uporabe vatrenog oružja-automatske puške, nakon čega je oštećeni I. Č. iz Čapljine zadobio teške tjelesne ozljede, u vidu prostrijelnih rana u predjelu lijevog i desnog skočnog zgloba, Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K Mostar, u suradnji sa MUP-om HNŽ/K Mostar, poduzima istražne radnje u ovom predmetu, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo, te procesuiranja počinitelja", navedeno je u saopćenju.

Dodaju da je zbog toga, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK, rješenjem Kantonalnog suda u Mostaru jučer Adrijanu Jurkoviću određen jednomjesečni pritvor "zbog osnovane sumnje da je podstrekavao osumnjičenog Matka Križanovića na izvršenje kaznenog djela 'Ubojstvo u pokušaju' , a na štetu oštećenog I. Č.".

"Županijski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo se može izreći kazna zatvora od 3 godine ili teža kazna", saopćeno je.

Osumnjičeni Križanović nalazi se u bjekstvu i trenutno nije dostupan policijskim i pravosudnim tijelima u BiH, te MUP HNK, po nalogu Tužilaštva, poduzima sve mjere i radnje u cilju njegovog pronalaska i hapšenja.

"Pozivaju se građani da korisne informacije o boravku i kretanju osumnjičenog Matka Križanovića dojave bilo kojoj policijskoj upravi na području HNŽ/K, odnosno BiH", istaknuto je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije