Ko je Milivoje Lovrenović kojeg lovi SIPA u BiH: Osumnjičen za ubistvo Stojanovića?

0
Radiosarajevo.ba
Ko je Milivoje Lovrenović kojeg lovi SIPA u BiH: Osumnjičen za ubistvo Stojanovića?
RAS Srbija / Ko je Milivoje Lovrenović kojeg lovi SIPA iz BiH

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Bosanske Gradiške u toku su pretresi u vezi sa teškim krivičnim djelima, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Prema informacijama napšeg portala, riječ je o Milivoju Lovrenoviću zvanom Čomi, koji se sumnjiči za likvidacije u regionu.

Njega traži pravosuđe Srbije, a sumnja se da se krije u Bosanskoj Gradišci.

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Ko je Milivoje Lovrenović Čomi?

Milivoje Lovrenović (51) je rođen u Bosanskoj Gradišci, a sumnjiči se kao ubica Strahinje Stojanovića (30) u Beogradu, iz septembru 2020. godine. 

U međuvremenu je prema saznanjima srbijanskog MUP-a pobjegao u BiH, zatim u Hrvatsku, a odatle u neku od zemalja zapadne Europe.

Tačna lokacija na kojoj se sada nalazi Lovrenović nije poznata, ali je potjernica za njim ubačena u bazu Interpola, što znači da su u razotkrivanju njegovog skloništa angažovane policije svih evropskih zemalja.

Kako postoje indicije Lovrenović da se ponovo vratio u BiH, te je iz tog razloga angažirana SIPA.

"Informacije iz podzemlja poslije ubistva Stojanovića ukazuju da Lovrenović ne samo da sada ima razloga da strahuje od policijske akcije i hapšenja, već kao označeni ubica, i od mafije, i to od dve ekipe: one koja neće prezati ni od čega da osveti Stojanovićevo ubistvo, ali i od onih koji su ga angažovali za zločin, a koji sada strahuju da bi Lovrenović u slučaju hapšenja mogao da "propjeva" i tako i njih uvali u problem sa zakonom i robijom.

Ni oni također ne prezaju ni od čega", pisali su mediji u oktobru nakon što je Čomi pobjegao iz BiH.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, Lovrenovićeva pozicija je veoma teška.

S jedne strane mu u slučaju hapšenja prijeti 40 godina ubistva za teško ubistvo.

S druge strane mu prijeti smrt i od onih koji bi da mu se osvete.

Čomi je bio i bio visoko pozicioniran pripadnik sigurnosti RS devedesetih godina.

Stojanović se povezivao sa ubistvom advokata Luke Bojovića, bivšeg pripadnika Srpske dobrovoljačke garde i saradnika kriminalca Željka Ražnatovića Arkana.

Inače, ubijeni Stojanović je bio kriminalac dobro poznat organima reda. Dovođen je i u vezu sa likvidacijom poznatog advokata Miše Ognjanovića koji je zastupao upravo Luku Bojovića, šefa ozloglašenog “zemunskog klana”. Upravo zbog toga se sumnjalo da iza Strahinjine likvidacije stoje Bojovićevi ljudi.

Bh. državljanin Milivoje Lovrenović, koji je osumnjičen da je 13. septembra na Novom Beogradu ubio Strahinju Stojanovića, godinama je bio vojnik Ljubana Ećima, bivšeg saradnika Željka Ražnatovića Arkana za kojim je, zbog sumnje da je počinio ratne zločine, bh. pravosuđe raspisalo Interpolovu potjernicu, 

Prema operativnim informacijama, Stojanović je bio dio kriminalne organizacije okupljene oko crnogorskog kavačkog klana i sumnja se da je njegova uloga u ovoj grupi bila upravo izvršenje likvidacija.

Samo dvije nedelje prije hapšenja vođe navijača “Alktraza” Damjana Šobića, u Beogradu je “pala” najmoćnija srpska kriminalna grupa koju je predvodio Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja. Belivuk je takođe bio izuzetno blizak sa vođama “kavačkog klana”, te se predpostavlja da je Stojanović bio jedan od njegovih saradnika.

Damjan Šobić uhapšen je zbog nelegalnog posjedovanja oružja koje je pronađeno sakriveno u njegovom stanu. On je i ranije hapšen i robijao je zbog istog krivičnog dela, a organima reda poznat je odavno zbog dovođenja u vezu sa ubistvom u Beogradu, kao i sa izazivanjem nereda na utakmicama zbog čega je neko vrijeme bio u bjekstvu.

Lovrenović kojeg SIPA navodno traži u Bosanskoj Gradišci od ranije je poznat i bh. javnosti. Uhapšen je jer je u pijanom stanju hodao i pucao u centru tog grada slaveći rođenje unuka.

Inače, Ljuban Ećim je zvanično optužen za ratne zločine u Kotor Varoši.

Nakon što je u januaru 2000. godine ubijen Željko Ražnatović Arkan, Ljuban Ećim je nastavio održavati prijateljske veze sa njegovom suprugom pjevačicom Svetlanom Ražnatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije