Ekodimnjačar i Udruženje za proučavanje sufizma i misticizma vratili novac

Radiosarajevo.ba
Ekodimnjačar i Udruženje za proučavanje sufizma i misticizma vratili novac
Foto: Arhiv / Tužilaštvo Kantona Sarajevo

U sklopu predmeta Zadruga 2, u budžet je uplaćno više od 28 hiljada KM, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Naime, nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu oglasio je krivim Jusufa Ćosića, direktora firme „Ekodimnjačar“ iz Sarajeva te Huseina Hadžimejlića i Zinetu Bajraktarević, odgovorne osobe Udruženja za proučavanje sufizma i misticizma zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ćosić i Hadžimejlić su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo, dok je Zineta Bajraktarević osuđena na šest mjeseci uvjetno.

U skladu sa zaključenim sporazumom i sudskom presudom, firma „Ekodimnjačar“ iz Sarajeva u federalni budžet uplatila je nezakonitu korist u iznosu od 13 hiljada i 809 konvertibilnih maraka dok je Udruženje za proučavanje sufizma i misticizma u budžet uplatilo 14 hiljada i 812 konvertibilnih maraka.

"Inače, optuženi se terete da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažiranje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova za svoje potrebe, pri čemu su sa računa Udruženja i firme “Ekodimnjačar” isplaćivali novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je u stvarnosti vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram", saopćeno je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije