Potvrđene optužnice u predmetu "Zadruga II"

Radiosarajevo.ba
Potvrđene optužnice u predmetu "Zadruga II"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Arhiv / Ilustracija ( Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Huseina Hadžimejlića i Zinete Bajraktarević zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Akcija u Sarajevu: SIPA oduzela poslovnu dokumentaciju i saslušala dvije osobe

Optuženi se terete da su iskorištavanjem položaja predsjednika odnosno člana Upravnog odbora “Udruženja za istraživanje i proučavanje sufizma i misticizma“ Fojnica, nezakonito pribavili korist za navedeno Udruženje u iznosu 14.812,86 KM, na način da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažovanje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova za svoje potrebe, pri čemu su sa računa Udruženja isplatili novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je u stvarnosti vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram. Prije podizanja optužnice, u budžet Federacije BiH uplaćen je cjelokupan iznos protupravno stečene koristi od strane Udruženja.

Tužilaštvo KS objavilo fotografiju optužnice u predmetu "Zadruga"

Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u sklopu istog predmeta „Zadruga II“ protiv Nihada Bilića, direktora firme „Best&Team“ Sarajevo te Hadisa Kusture i Alija Kadrića, odgovornih i ovlaštenih osoba firme „MHS“ Sarajevo, zbog krivičnog djela djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Potvrđena optužnica u predmetu "Zadruga", optužene čak 32 osobe i četiri firme

Ovom optužnicom optuženi se terete da su skoro identičnim krivično- pravnim radnjama pribavili protivpravnu imovinsku korist firmama koje zastupaju i to, pravnom licu „Best&Team“ u iznosu od 68.026,27 KM, a pravnom licu „MHS“ u iznosu od 3.946,94 KM i za isti iznos oštetili budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije