Zvizdić o napuštanju SDA: Zadnji tračak nade je ugašen

12
Radiosarajevo.ba
Zvizdić o napuštanju SDA: Zadnji tračak nade je ugašen
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Denis Zvizdić zvanično je napustio Stranku demokratske akciej(SDA), potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

On je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu kazao da je upravo podnio neopozivu ostavku na pozicije u ovoj stranci i istupio iz članstva.

"Odluka koju sam donio nije bila laka ni jednostavna, ali je bila jedina moguća. Imajući u vidu da po mom mišljenju nisu napravljene potrebne promjene u SDA. Nisam ranije donio ovu odluku iz nekoliko razloga, a prvi je da sam mislio da nije korektno ne pokušati i ne ukazati na greške; uložio sam svoje znanje, umijeće i zdravlje, živio sam sa SDA. Riječ je o višedecenijskoj saradnji s ljudima širom BiH.

Kao i vjerovanju, koje se nije pokazalo ispravnim, da postoji unutrašnja snaga za stvarne i strukturne reforme. Sve navedeno su bili značajni faktori za koje sam smatrao da vrijede i mog strpljenja i višemjesečnih pokušaja da se pokrenu procedure da se promijeni nepovoljan ambijent", poručio je on.

Istaknuo je da je pokušavao zbog vrijednih članova ove stranke, čija su očekivanja iznevjerena.

"Poslije višemjesečnih apela da se moramo vratiti izvornim principima, te da se u općinama i gradovima i kantonima u kojima je SDA izgubila izbore, moraju izvršiti promjene bez kojih ne može biti napretka, postalo je besmisleno dalje učestvovati u radu i Kolegija i Predsjedništva SDA. Puno je deklarativnih obećanja, a malo konkretnih poteza. Nestalo je stvaralačke i produktivne polike, sa aktuelnim potrebama građana. SDA programi i kandidati nisu prepoznani kao lideri. SDA je brutalno pobijeđena u većini gradova", rekao je on.

Mišljenja je da sve navedeno nije bilo dovoljno da se krene u reformske procese tamo gdje SDA nije uspjela da napravi većinu. 

Kaže da se SDA nije bavila nabavkom vakcina, ekonomskim pitanjima i diplomatskim odnosima.

"Imamo najniži nivo direktnih stranih investicija, nevjerovatan nivo međunarodnih aktivnosti. Kao primjer stranačke inertnosti je i posljednja sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj bez obzira i na brojne probleme, vidjelo se da je nestala kritička misao. Ovo što sam rekao nije više moj problem, to je problem SDA, ja sam jednostavno vidio da unutar ovakvog sistema u SDA ne mogu dati puni doprinos i zato sam odlučio da odem", kazao je Zvizdić.

Poručio je da je ovo njegov stav i ne želi se osvrtati unazad.

"Molio sam godinu dana i pričao o problemima. Nadam se da će se ove greške shvatiti, jer  će biti veliki teret DA na narednim izborima. Poslije ove ostavke ja nemam namjeru komentarisati unutrašnje probleme i odnose. Želim da kažem da ovo nije pitanje ličnih ambicija, kako neki želi da predstave. Ovo nije pitanje funkcija i fotelja, riječ je o različitim pogledima. Zadnji tračak je ugašen. U fokusu mog rada će biti poboljšanje države, rad na strateškim rješenjima, NATO integracije i Europska unija. Jačanje vladivne prava, borba protiv kriminala i korupcije, kreiranja boljeg obrazovnog sistema i poseban osvrt ostaje na malde i inovativne ljude", kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da zna da postoje mnogi funkcioneri i članovi SDA koji su nezadovoljni trenutnim stanjem.

"Jedna ideja je pokretanje nekog novog politčkog projekta, druga je da se da podrška nekoj od koalicija. Moj izbor je u ovom trenutku nezavisni zastupnik. Mislim da ne treba dodatno usitnjavati političku scenu, već raditi na ukrupnjavanju. Mislim da se mogu okupiti politički projekti koji mogu postići sinergiju da poboljšaju BiH. Što se tiče moje pozicije u Kolegiju Predstavničkog doma, nisam dao ostavku. Prvi razlog je što bi tom ostavkom bilo upražnjeno mjesti bilo bi neodgovorno, jer ne bi bilo predstavnika Bošnjačkog naroda.

Ja sam 2018. godine dobio 28 hiljada glasova, to ne treba smetnuti sa uma, i to je jedna vrsta legitimiteta. Poštujem pravne procedure i ne bježim od toga da se pokrene proces. Želim da upozorim da se dogodi nepravoremenost, odnosno da bude razlika u smjeni i imenovanju. Druga stvar je što ja ne smatram da bi moja funkcija tebala biti dijelom političke trgovine. Mislim da bi SNSD mogao da podrži moju smjenu, a da SDA podrži imenovanje novog ministra za ljudska prava. Bit ću protiv toga da moja funkcija bude dio političke trgovine", rekao je on.

Odgovorio je i na pitanje novinara da li će biti član Predsjedništva BiH.

"Ne mislim pristojnim da se u vremenu pandemije govori o foteljama i kandidaturama. Neki su već istaknuli svoju kandidaturu, tako da mogu reći da mi to nije imperativ, ali da nije ni to isključeno", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije