Zvizdić i McDowell u Washingtonu: Potrebno prekinuti antiustavnu blokadu u BiH

0
AA
Zvizdić i McDowell u Washingtonu: Potrebno prekinuti antiustavnu blokadu u BiH
Foto: PS BiH / Zvizdić i McDowell

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sastao se u Washingtonu s direktorom Ureda za južnu i centralnu Europu pri State Departmentu.

Iz Kabineta Zvizdića saopćeno je da je s Martinom McDowellom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Zvizdić je rekao da je trenutna situacija u BiH izuzetno teška i da su zbog antiustavne blokade rada državnih institucija stopirani svi procesi evropskih integracija, ekonomskog napretka i jačanja vladavine prava.

Poznato je da li će doći do poskupljenja plina u Federaciji BiH

Poznato je da li će doći do poskupljenja plina u Federaciji BiH

Istakao je da aktivnosti bh. entiteta RS na otimanju nadležnosti od države predstavljaju rušenje ustavnog i pravnog poretka.

Posebno se osvrnuo na jedan od najvećih problema a to je odlazak mladih ljudi. Zvizdić je naglasio da blokade moraju odmah prestati jer vode prema eskalaciji.

Rekao je da nečinjenje u sprečavanju može biti razlog kašnjenja u pravovremenom djelovanju.

McDowell je istakao da BiH ima veliku podršku SAD i da će nastaviti pružati potporu kako bi se osigurali mir i stabilnost zemlje.

Naglasio je punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH od strane SAD-a i dodao da SAD žele vidjeti BiH kao funkcionalnu i prosperitetnu zemlju.

Rekao je da je potrebno bezuvjetno prekinuti antiustavnu blokadu institucija BiH i snažno se posvetiti euroatlantskim integracijama BIH.

Zvizdić i McDowell su potvrdili neophodnost snažnije podrške borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i zaključili da je neophodno da se počne raditi na ekonomskim pitanjima i poboljšanju života građana, kako bi se spriječio odlazak mladih ljudi iz zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije