Zvizdić: Tvrdnje Dodika da BiH nema imovinu su potpuno apsurdne

Fena
Zvizdić: Tvrdnje Dodika da BiH nema imovinu su potpuno apsurdne

Neutemeljene tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina nema pravo na imovinu, nego da sva imovina pripada entitetima i Brčko Distriktu, još su jedan uzaludan pokušaj osporavanja međunarodno-pravnog kontinuiteta, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, saopćio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić u saopćenju za javnost ističe da takve proizvoljne izjave nemaju niti pravno niti činjenično utemeljenje u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao ni u odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je jedini tumač Ustava Bosne i Hercegovine i čije su odluke obavezujuće za sva državna tijela u Bosni i Hercegovini, pa tako i za funkciju predsjednika bosanskohercegovackog entiteta Republika Srpska.

"Osim toga, u skladu sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i pozitivnim propisima koji moraju biti u skladu sa Ustavom, jedino redovni sudovi i Ustavni sud Bosne i Hercegovine u pravnom sitemu Bosne i Hercegovine imaju nadležnost odlučivati da li nekome pripada pravo na imovinu i njenu zaštitu. Zbog toga, netačne i provokativne tvrdnje neodgovornih pojedinaca da Bosna i Hercegovina nema imovinu su potpuno apsurdne i dio su kontinuiteta neargumentovanih napada na nezavisno sudstvo Bosne i Hercegovine, kao garanta vladavine prava svih demokratskih država", upozorio je.

Zvizdić smatra da je zbog toga još jednom potrebno istaknuti Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je davno utvrđeno da je "Bosna i Hercegovina titular-vlasnik cjelokupne imovine stečene Sporazumom o sukcesiji i sljedništvom i kontinuitetom od SR BiH, koja reflektira: državnost, suverenost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Dalje, država Bosna i Hercegovina ima nadležnost i obavezu da reguliše cjelokupnu državnu imovinu uzimajući pritom u obzir i mogućnost da dio imovine ustupi i entitetima, u skladu sa njihovim nadležnostima i potrebama.“

Odlukom je potvrđen i vrlo jasan stav Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u kojoj se kaže da: "Dejtonski mirovni sporazum predviđa samo teritorijalno razgraničenje imeđu dva entiteta, a ne između entiteta i države. Pitanje razgraničenja entiteta ni na koji način ne utiče na vršenje nadležnosti od strane Bosne i Hercegovine na njenoj teritoriji, niti na sposobnost institucija  Bosne i Hercegovine da budu vlasnici imovine koja se nalazi na teritoriji bilo kojeg entiteta".

"Dakle, Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadu godina dugoj historiji, imala, ima i imaće svoju imovinu. Što se tiče aktuelne teme uknjižbe vojne imovine koja je izazvala veliku nervozu snaga i pojedinaca iz bosanskohercegovačkog entiteta RS koji su protiv civilizacijskih integracija, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će i dalje, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno i ažurno raditi na realizaciji uvjeta za aktivaciju Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO paktu. Pozivam i sve druge institucije i pojedince koji su uključeni u proces uknjižbe perspektivne vojne imovine, kao uvjeta za aktivaciju MAP-a, da svoj posao završe brzo, odgovorno i u skladu sa vladavinom prava, čime će značajno doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu čitave Bosne i  Hercegovine, ali i regiona zapadnog Balkana", poručio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije