Bevanda: Vlada RS blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira

AA
Bevanda: Vlada RS blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vjekoslav Bevanda
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je da vlada bh. entiteta Republika Srpska blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira.

Dodao je da ne žele uvažiti nijedan argument za njegovo povećanje.

Bevanda se na konferenciji za medije na kojoj je, između ostalog, govorio o radu njegovog ministarstva u prethodnom periodu, aranžmanu BiH s MMF-om i o klirinškom dugu Rusije prema BiH, osvrnuo na povećanje globalnog fiskalnog okvira, koji je osnov za donošenje budžeta za narednu godinu.

"Zakonski rok za izradu proračuna i upućivanje prema Predsjedništvu BiH je 15. oktobar. Nakon sjednice i Fiskalnog vijeća, ja sam u dobroj vjeri da ćemo donijeti fiskalni okvir i stvoriti uvjete da završimo proračun, a to je i osnova za izradu entitetskih proračuna, jer znate da mi možemo funkcionirati bez ograničenja na bazi privremenog finansiranja, ali to entitetske vlade jednostavno ne mogu", rekao je Bevanda. 

Prema njegovim riječima, problem povećanja globalnog fiskalnog okvira predstavlja to što entiteti, a posebno RS "neće uvažiti nijedan argument za povećanje globalnog fiskalnog okvira". 

"Nadam da će kroz Fiskalno vijeće ova argumentacija prevladati i da ćemo se za neke stvari predijeliti te da ćemo donijeti globalni fiskalni okvir, kakav god on bude kako bi mogli raditi i da ne dođemo u privremeno finansiranje", rekao je Bevanda. 

Govoreći o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Bevanda je kazao da je on trenutno u stanju mirovanja.

"Mi nismo usvojili zakon o akcizama. Ono je kao obaveza stavljeno u reformsku agendu. Isti je slučaj sa zakonom o osiguranju depozita u BiH. Nešto što sam mislio da će biti rutinska stvar, nakon što su donešeni zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo, potpuno usaglašeni između entiteta. Mi smo sve doveli do kraja i znate da je to na parlamentu palo. Bez toga nema nastavka aranžmana sa MMF-om", rekao je Bevanda. 

Bevanda je pohvalio pitanje rješavanje klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH u iznosu od 125.157.834 dolara, podsjetivši da je BiH jedina zemlja sljednica kojoj je taj dug isplaćen u gotovini.

"Kad je taj novac došao u gotovini, potpuno sam slijedio zakon o sukcesiji. Sve ono što je bilo manipulativno, zakon je u cijelosti primjenjen. Državi je pripalo 10 posto, ostalo je otišlo na račune entiteta i Distrikta Brčko, sve u skladu sa zakonom", rekao je Bevanda. 

Istakao je da je prethodno bio potpisan dogovor da se dug naplati u željezničkim tračnicama, pa smatra da je plaćanje u gotovini bila najbolja stvar.

"Stvar je entitetskih vlada kako će menadžirati tim prihodom koji im je legao na račun", rekao je Bevanda.

Komentarišući navode o eventualnoj smjeni Vijeća ministara BiH, ministar finansija BiH smatra da se time ništa ne dobija i da bi se bh. zvaničnici umjesto priča o tome trebali fokusirati na budžet, pokretanje investicijskog ciklusa i ispunjena onog što nije dosad ispunjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije