Herceg-Bosna je produkt udruženog zločinačkog pothvata

Radiosarajevo.ba
Herceg-Bosna je produkt udruženog zločinačkog pothvata
Obilježavanje godišnjice glorifikovanjem tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne je sraman anticivilizacijski čin, saopćila je Stranka demokratske akcije.

"Tim postupkom se veličaju masovni zločini i etničko čišćenje Bošnjaka i Srba s područja te zamišljene paradržavne tvorevine. Istovremeno, to predstavlja  izrugivanje žrtvama. Paratvorevina  Herceg-Bosna je produkt udruženog zločinačkog pothvata  čiji je cilj bio podjela BiH, a u okviru koje nije bilo mjesta za nehrvate", navodi se u ovom saopćenju.

Osim  Bosni  i Hercegovini, kako navode, Bošnjacima i Srbima, ta tvorevina nanijela je nepopravljivu štetu  i hrvatskom narodu koji je iz ratnog perioda izašao osramoćen i populacijski desetkovan.

"Kao udruženi zločinački pothvat označena je u svim historijskim dokumentima i konačno u prvostepenoj presudi Haškog tribunala izrečenoj njenom vodstvu, koje je prvostepenom presudom osuđeno na 111 godina zatvora. Otužno zvuče poruke sa jučerašnjeg obilježavanja da iza te tvorevine nisu ostale masovne grobnice i masovni zločini. Istina je, nažalost, sasvim drugačija", kažu iz SDA.

Kako ističu, o tome svjedoče Ahmići, Heliodrom, Dretelj, Vranica i obespravljeni i prognani Bošnjaci iz Stoca, Čapljine, dijela Mostara, Prozora, Ljubuškog, dijela Srednje Bosne, Žepča i dijela Posavine i druga stratišta, kao i rušenje simbola Mostara, Starog mosta. 

"Pitamo  Dragana Čovića i ostale organizatore jučerašnjeg obilježavanja jesu li to evropske vrijednosti za koje se zalažu", poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije