Zvizdić: Treba nam jedinstveno i cjelovito obrazovanje na nivou države

2
Fena
Zvizdić: Treba nam jedinstveno i cjelovito obrazovanje na nivou države
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / S konferencije za medije u Homework HUB

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je na otvaranju Konferencija “Quo Vadis, Academia?”, koju je Homework HUB, prvi univerzitetski HUB u BiH, organizirao povodom Međunarodnog dana obrazovanja, kazao da nam treba jedinstveno i cjelovito obrazovanje na nivou države, koje će biti u potpunosti usklađeno s evropskim i svjetskim standardima.

Zvizdić je, između ostalog, naveo da obrazovanje mora biti u fokusu globalne zajednice, i regionalne i domaće i zbog činjenice da nikada nismo "imali više obrazovanih ljudi, a nikada manje znanja".

"Dakle, ne može se stavljati jednakost između obrazovanja i znanja, jer obrazovanje i znanje nisu isto.

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Želim da kažem da smo se fokusirali na puko memoriziranje činjenica i podataka, ali ne i na kritičko razmišljanje", istaknuo je Zvizdić.

Tražimo, dodao je on, da nam učenici i studenti izgovaraju napamet lekcije, definicije, ali ne tražimo razumijevanje istih. Roditelji žele najbolje ocjene za svoju djecu, a ne pitaju se da li su djeca osposobljena za život u 21. stoljeću.

"Fokusirani smo na formu, a nismo na suštinu", naglašava Zvizdić.

Da bi se uspješno nosili sa svim izazovima trebaju nam, smatra on, potentni i kapacitirani mladi ljudi kao budući lideri i donosioci odluka.

"Obrazovanje ne znači samo privremene individualne ocjene, stečene diplome i društveni status po završenom ciklusu obrazovanja. Obrazovanje je nešto puno šire. Obrazovanje, ako je kvalitetno, obezbjeđuje svijetlu i prosperitetnu budućnost čitavom društvu. Ako pogledajte najuspješnije nacije svijeta, vidjet ćete da su to nacije s najboljim sistemom obrazovanja. Učenici iz tih država ostvaruju uvijek najbolje rezultate na PISA testovima", kazao je Zvizdić.

Nažalost, dodao je on, BiH još uvijek spada u srednje razvijene države i kada je u pitanju obrazovanje i uspjeh naših učenika na takvim testovima, on nije na zadovoljavajućem nivou.

"Međutim, siguran sam da BiH ima potencijal za rast, razvoj i napredak. Siguran sam jer iako u formalnom i legislativnom smislu postoje određeni problemi kada je riječ o obrazovnom sistemu, da mi u BiH imamo pametnu, talentovanu djecu, učenike i studente, koji kad god odu vani studirati ili raditi u zapadnim zemljama, uvijek budu među najboljima. Isto tako, kada naši studenti učestvuju na međunarodnim takmičenjima, obično ostvaruju najbolje rezultate", naveo je Zvizdić.

"Zamislite kakve bi tek uspjehe ostvarivali kada bismo imali bolji obrazovni sistem u BiH. Kada bi, na primjer, imali državno ministarstvo obrazovanja. Kada ne bi imali dvije škole pod jednim krovom. Kada bi imali jedinstvene udžbenike na teritoriji cijele BiH. Tada bi naši ukupni rezultati u obrazovanju bili mnogo bolji", smatra Zvizdić.

Istaknuo je da jedna od ključnih poruka koju želi poslati s ovog mjesta je da BiH mora imati ministarstvo obrazovanja na nivou BiH.

"To je jedna od stvari koju sam lično uvrstio u svoj ekspoze i plan rada kada sam bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Pune četiri godine sam radio s političkim partnerima na tome. Nažalost, nije bilo političke volje iz RS-a. Ali to ne znači da trebamo odustati", poručio je Zvizdić.

Istaknuo je da nam „treba jedinstveno i cjelovito obrazovanje na nivou države, koje će u potpunosti biti usklađeno s evropskim i svjetskim standardima“.

"Treba nam državni okvir koji će standardizirati kvalitet obrazovanja na teritoriji cijele BiH. Podržavam i podržat ću sve inicijative koje idu u tom pravcu, a kao predsjedavajući u ovom momentu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH učinit ću sve što je u mojoj nadležnosti da takva inicijativa bude i usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Izuzetno mi je stalo, i kao osobi koja obnaša tu funkciju, ali i kao univerzitetskom profesoru i članu akademske zajednice u BiH da imamo dobro i kvalitetno obrazovanje u BiH. Od toga ne želim odustati", kazao je Zvizdić.

Kako su najavili organizatori, prvi dan Konferencije panelisti će biti profesori s različitih univerziteta iz BiH, kao i profesorice iz Dublina i Istanbula, a učestvovat će i predstavnici srednjih i osnovnih škola, kao i drugih obrazovnih institucija.

Drugi dan konferencije je rezervisan za predstavnike mladih, kao što su studentska udruženja i organizacije koje predstavljaju mlade.

Organiziranje konferencije povodom Međunarodnog dana obrazovanja je samo jedan od načina promoviranja mota Science is IN. Sve aktivnosti koje HUB organizira imaju za cilj da približe važnost nauke i obrazovanja mladima u Bosni i Hercegovini – navode organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije