Zvizdić s premijerom Kine: BiH želi jače veze u turizmu, energetici i transportu

Radiosarajevo.ba
Zvizdić s premijerom Kine: BiH želi jače veze u turizmu, energetici i transportu
Foto: Vijeće ministara BiH / Zvizdić i Keqiang

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Dubrovniku, na marginama 8. samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine (17+1), s premijerom NR Kine Li Keqiangom s kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa i bilateralne saradnje.

Zvizdić je upoznao premijera Keqianga s trenutnom političko-ekonomskom situacijom u BiH i regionu. Rekao je da je Bosna i Hercegovina u proteklom periodu ispunila sve uslove Brisela i da očekujemo dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, čime odnosi BiH i EU dobijaju novu dinamiku.

Zvizdić je izrazio zadovoljstvo dinamikom razvoja odnosa BiH i NR Kine. Dodao je da je kroz inicijativu "Jedan pojas – Jedan put" došlo do jačanja političkih i ekonomskih odnosa, a skori početak izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 u Tuzli, najznačajnije investiciju u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, predstavlja konkretan primjer realizacije ideja formulisanih u okvirima samita "17+1".

Naglasio je posvećenost Bosne i Hercegovine nastavku aktivnog učešća u inicijativi i implementaciji dogovorenih projekata.

Zvizdić je rekao i da je BiH zainteresovana da nastavi s daljim unapređenjem i jačanjem veza s NR Kinom u sektorima turizma, energetike i transporta gdje postoji značajan potencijala za ulaganja i razvoj.

Istakao je i veliki interes Bosne i Hercegovine za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu, posebno visokokvalitetnih proizvoda kao što su mliječni proizvodi, med i vino što bi uveliko pomoglo da se poveća obim proizvodnje. Dodao je da već postoje sporazumi o poljoprivrednoj saradnji i o trgovini i ekonomskoj saradnji.

Premijer Keqiang je rekao da je Kina zainteresirana za uvoz proizvoda iz BiH. Naglasio je i spremnost kineske strane za povećanjem saradnje u sektoru turizma, posebno za ulaganja u turističku infrastrukturu. Rekao je da Kina želi proširiti saradnju s Bosnom i Hercegovinom s naglaskom na mala i srednja preduzeća.

Zvizdić se zahvalio Keqiangu na podršci da Sarajevo slijedeće godine bude domaćin 5. samita gradonačelnika glavnih gradova platforme "17+1".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije