Zvizdić reagovao na odluku Ustavnog suda BiH: 'Nisam zadovoljan sa svim, ali mora se poštovati'

3
Radiosarajevo.ba
Zvizdić reagovao na odluku Ustavnog suda BiH: 'Nisam zadovoljan sa svim, ali mora se poštovati'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) oglasio se na društvenoj mreži X.com, nakon što je Ustavni sud BiH po njegovoj apelaciji ukinuo dio Krivičnog zakonika entiteta RS koji se tiče kriminalizacije klevete.

Zvizdić je napisao kako nije apsolutno zadovoljan, ali da će ipak poštovati odluku Ustavnog suda BiH. 

"Zadovoljan sam odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji se odnosi na neustavnost odredbe 280a. Krivičnog zakonika RS.

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Nisam do kraja zadovoljan odlukom u dijelu koji se odnosi na kriminalizaciju klevete, ali odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i treba ih poštovati", rekao je Zvizdić. 

Podsjetimo, sporni član 280a. Krivičnog zakonika RS je neustavan i samim tim je ova odredba zakona ukinuta, prema odluci Ustavnog suda BiH koja je donesena na plenarnoj sjednici održanoj 18. januara. 

"U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu sa članom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda RS i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije.

Osim toga, Ustavni sud je primijetio da krivično djelo iz citiranog člana, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o krivičnom postupku za osiguranje prisustva optuženog lica i uspješno vođenje krivičnog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak člana 280a.

Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije 'neophodno u demokratskom društvu'", naveli su u obrazloženju odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije