Ustavni sud BiH: Neustavan član zakona kojim se kriminalizuje kleveta u entitetu RS

4
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH: Neustavan član zakona kojim se kriminalizuje kleveta u entitetu RS
Foto: BIRN BiH / Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas, 18. januara, održao plenarnu sjednicu na kojoj se raspravljalo i o kriminalizaciji klevete u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS. 

Kako su naveli, član 280a. Krivičnog zakonika RS je neustavan i samim tim je ova odredba zakona ukinuta. 

"U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu sa članom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda RS i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Osim toga, Ustavni sud je primijetio da krivično djelo iz citiranog člana, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o krivičnom postupku za osiguranje prisustva optuženog lica i uspješno vođenje krivičnog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak člana 280a.

Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije 'neophodno u demokratskom društvu'", naveli su u obrazloženju odluke.

Apelaciju za ovaj član zakona je podnio Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te 14 zastupnika PD PS BiH. 

Ostaje da se vidi da li će vlasti u RS-u provesti odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja je po zakonima u našoj zemlji obavezujuća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije