Uskoro sjednica Ustavnog suda BiH bez sudija iz RS: Hoće li Denis Zvizdić ponovo likovati?

8
A. S.
Uskoro sjednica Ustavnog suda BiH bez sudija iz RS: Hoće li Denis Zvizdić ponovo likovati?
Foto: Ustavni sud BiH / Sjednica Ustavnog suda BiH, arhiv

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za četvrtak, 18. januar, plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije, na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda, jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna 2023. godine, promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija.

Podsjetimo, još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a jedini preostali sudija, Zlatko Knežević, i zvanično je, na sopstveni zahtjev, početkom ove godine otišao u prijevremenu penziju.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudija, kao i Albanac, Švicarkinja i Njemica, koje je izabrao Europski sud za ljudska prava.

Na plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Ustavni sud BiH ostao bez sudija RS: Šta slijedi dalje?

Ustavni sud BiH ostao bez sudija RS: Šta slijedi dalje?

Riječ je o zahtjevu za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud obustavio primjenu tog člana do donošenja konačne odluke suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti. Taj predmet je spojen sa zahtjevom 14 zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti i drugih odredbi Krivičnog zakona RS.

Denis Zvizdić je krajem avgusta prošle godine, kao ustavom ovlašteni predlagač, Ustavnom sudu BiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji se zapravo odnosi na novo krivično djelo protiv časti i ugleda.

Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović

"Danas je Ustavni sud BiH prihvatio moju apelaciju i proglasio sintagmu "zajedničke institucije" neustavnom.

Ovo je historijska odluka jer je Ustavni sud trajno potvrdio da BiH po svom karakteru nije državna zajednica, već država sa svojim suverenitetom i historijskim kontinuitetom", napisao je Zvizdić u januaru na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter).

Narodna skupština RS usvojila je 20. jula prošle godine Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda - kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Na dnevnom redu sjednice u četvrtak je i zahtjev Bakira Izetbegovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredaba Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH.

Ustavni sud bi trebalo da razmatra i zahtjev Darka Popovića za ocjenu ustavnosti rješenja Ustavnog suda RS od 25. oktobra 2023. godine i rješenja Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci od 26. novembra 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije