Zvizdić: Postoji interes za avioliniju Sofija-Skopje-Sarajevo

A. B.
Zvizdić: Postoji interes za avioliniju Sofija-Skopje-Sarajevo
Predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je svečano dočekao premijera Bugarske Boykoa Borisova koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji,

Zvizdić je kazao kako je posjeta delegacije Bugarske izutetno važna za našu zemlju jer dolaze predstavnici države koja je, kako je kazao, prva priznala neovisnost BiH. Prema njegovim riječima, Bugarska je zemlja koji nam je iskreni prjatelj i koja nas iskreno podržava u svim našim aktivnostima, posebno onima koje su vezane za europske integracije.

"Zbog toga su europske integracije i ekonomska saradnja bile cilj današnjeg sastanka, posebno jer Bugarska od 1. januara preuzima predsjedavanje EU i da BiH upravo za vrijeme njihovog šestomjesečnog predsjedavanja treba dobiti mjesto kandidata za EU. Siguran sam da će premijer zajedno s kompletnom vladom biti velik prijatelj tih procesa i potruditi se da nam pomogne da ostvarimo taj cilj", reko je Zvizdić.

Zvizdić je istaknuo kako je posebno sretan što je u programu predsjedavanja Bugarske Euroskom unijom, glavni fokus i ključni faktor pridruživanje BiH ka EU, odnosno proširenje EU. Ostat ćemo u stalnim kontaktima u narednom periodu kako bismo sinhonizirali. Osvrnuli smo se na ekonomsku saradnju dvije države i smatramo da ona može imati veći obim i biti sadržajnija. Imat ćemo mnogo češće posjete i frekventnije učešće na sajmovima i forumima ekonomije gdje može prezentirati potencijale BiH i Bugarske. Konstatirali smo veliki nedostatak u smislu kvalitetne infrastrukture, posebno saobraćajne i u tom smislu ćemo nastaviti zajedno raditi na kreiranju projekata koji će povezati zapadni Balkan s EU", rekao je Zvizdić.

Dodao je kako je danas razgovarano kako postoji mogućnost i interes za uspostavljanje aviolinije Sofija-Skopje-Sarajevo.

Premijer Bugarske Boyko Borisova je nakon današnjeg sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem izjavio, kako ipa ne trebamo  biti veliki optimisti, ali da je lijepo što držimo sudbinu Zapadnog Balkana u svojim rukama.

1U8A1544.JPG - undefined

Boyko Borisov (Foto: Radiosarajevo.ba)

"S jedne strane imamo Brexit, a druge zapadni Balkan koji ima velike potencijale i prirodne resurse. Prošlost treba ostati u prošlost, a mi trebamo ići naprijed. Svako okretanje u prošlost, uništava sve perspektive. Nije moguće da postoje nerješena pitanja i da kažemo da kad uđemo u EU, oni će biti rješeni. Moramo ih rješiti danas sa svim političkim žrtvama koje moramo trpiti. Uvijek postoji kamen spoticanja", rekao je Borisov.

Premijer Bugarske Boyko Borisov boravi u dvodnevnoj posjetu Bosni i Hercegovini, a jutros ga je ispred institucija BiH, kao službeni domaćin, svečano dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije