Zvizdić odgovorio na pitanje: Da li otvaranje pregovora sa EU automatski znači zatvaranje OHR-a?

9
Radiosarajevo.ba
Zvizdić odgovorio na pitanje: Da li otvaranje pregovora sa EU automatski znači zatvaranje OHR-a?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

U potpunosti su netačne izjave pojedinih političara da otvaranje pregovora sa Europskom unijom  (EU) automatski znači zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, izjavio je danas Denis Zvizdić, drugi zamjenik (NiP) predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta naše zemlje.

Za zatvaranje ureda OHR-a, podsjeća on, postoje jasno propisani sljedeći uslovi, takozvani 5+2, koje organi BiH trebaju ispuniti, a koji nemaju nikakve veze sa otvaranjem pregovora BiH sa EU:

  • Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja državne imovine;
  • Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
  • Potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko;
  • Fiskalna održivost (promovirana Sporazumom o utvrđivanju stalne metodologije za  tvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća);
  • Zaživljavanje vladavine prava (što treba biti demonstrirano usvajanjem Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa);

Pored ovih ciljeva, također je pojasnio Zvizdić, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je utvrdio i dva dodatna uslova koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

  • Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP);
  • Pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini od PIC-a zasnovana na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Istovremeno, jasno je da je Christian Schmidt legalan i legitiman visoki predstavnik čije je nadležnosti i pravni status potvrdio kroz nekoliko odluka i Ustavni sud BiH, posebno sa stavom da se zakon visokog predstavnika 'mora smatrati zakonom Bosne i Hercegovine'. I na kraju, otvaranje pregovora i sastav US BiH nisu povezana pitanja. Što se tiče stranih sudija u Ustavnom sudu BiH oni ne trebaju i neće, kako to žarko žele pojedini politički lideri, otići iz Ustavnog suda", zaključio je Denis Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije