Adi Ćerimagić otkrio: Ovo je stav Vlade Nizozemske o otvaranju pregovora EU s BiH

4
Radiosarajevo.ba
Adi Ćerimagić otkrio: Ovo je stav Vlade Nizozemske o otvaranju pregovora EU s BiH
Foto: FTV / Adnan Ćerimagić

Viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, član savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za mir iz Beča i Beogradskog centra za sigurnosnu politiku Adnan Ćerimagić objavio je na društvenim mrežama informaciju da je Vlada Nizozemske izdala stav o pokretanju pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom - i NIJE negativan!

Kako je Ćerimagić pojasnio na X-u, bivši Twitter, u dokumentu se navodi kako su za "opreznu preporuku, ali da priznaju razne korake koji su poduzeti od novembra 2023.". Nizozemska Vlada očekuje i da će sve druge EU zemlje članice pristati na otvaranje pregovora i da će taj slučaj izbjeći izolaciju:

"Pozitivnu odluku treba promatrati prvenstveno kao jasan politički signal bh. vlastima da nastave s reformama. Preporuka je da se usvoji pregovarački okvir s BiH nakon što se poduzmu stvarni i provjerljivi daljnji koraci 'korisni u održavanju pritiska na napredak u potrebnim reformama'", naveo je Ćerimagić.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović dobio još jedno vrijedno priznanje

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović dobio još jedno vrijedno priznanje

Ipak, vrijedi istaći kako napominju da je preporuka Komisije da se započnu pregovori o pristupanju i usvoji pregovarački okvir tek nakon što BiH poduzme daljnje korake u skladu s izvještajem Komisije.

Nizozemska vlada, dalje ističe Ćerimagić, preporuku smatra korisnom "u održavanju pritiska na napredak u potrebnim reformama jačanja vladavine prava, uključujući migracijsku saradnju, borbu protiv korupcije i temeljna prava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije