BiH na putu ka EU: Šta nas čeka poslije otvaranja pregovora?

1
Radiosarajevo.ba
BiH na putu ka EU: Šta nas čeka poslije otvaranja pregovora?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zastave BiH i EU

Neke članice Evropske unije, uključujući Nizozemsku i Dansku, nisu zadovoljne preporukom Evropske komisije, za otvaranje pregovora o prijemu Bosne i Hercegovine i mogle bi tražiti dodatne uslove, za zvanično otvaranje pregovora, оbjavili su pojedini mediji.

Prema mišljenju analitičara, nije se ni očekivalo da će sve proći tako lagano, ali da su pregovori tek politička odluka u kontekstu najnovijih geopolitičkih dešavanja i treba ih iskoristiti.

Prema pisanju lista Politico, Nizozemska i Danska traže dodatno objašnjenje zašto je BiH dobila pozitivan izvještaj, ocjenjujući da zemlja mora dobiti dodatne uslove ako želi otvoriti pregovore. Domaće diplomate kažu da nas upravo čeka veliko skeniranje.

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

"Ono što je sad bitno, dobićemo pregovore, koliko sutra, datum su gluposti, dobija se samo otpočinjanje pregovora koje će biti kada se izvrši inventura gdje smo. Sada će biti dubinska inventura, i onda će početi skrining dokle smo, formiraće se timovi", ističe ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

"Postoje u ovom momentu elementi da mi zaključimo da će ta odluka biti pozitivna, iako treba sačekati taj posljednji momenat", smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Čović i Dodik govore jedno, a EU drugo: Koji zakoni su zaista potrebni za otvaranje pregovora s EU?

Čović i Dodik govore jedno, a EU drugo: Koji zakoni su zaista potrebni za otvaranje pregovora s EU?

"U procesu proširenja nije više dovoljno reći da su vrata otvorena i mi sa svoje strane preuzimamo svoju odgovornost, pripremili smo plan za sve zemlje koje imaju pregovore sa EU", naglašava Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Prije samog skeniranja gdje smo i koliko smo postigli, tо gdje želi da bude, zna precizno predsjednik RS i to na mjestu glavnog pregovarača, bez obzira što je skeptičan da to išta znači bez tačnog datuma pregovora.

"Mi smatramo da RS pripada mjesto glavnog pregovarača, zato što na poslovima vezano za sva mjesta za diplomatiju su ili Bošnjaci ili Hrvati i da je FBiH zadovoljena i pristojno je da mi to mjesto tražimo sa pravom", kaže predsjednik RS Milorad Dodik.

Pojedini analitičari kažu da je najava otvaranja pregovora u stvari politička odluka EU u kontekstu geopolitičkih dešavanja, i da je u svakom slučaju nismo opravdano zaslužili.

"Veliki posao je pred BiH, svi ovi ostali zakoni tek trebaju da se usvoje, cijela reforma treba da se prođe, još ništa nije postignuto što bi trebalo da se ispuni na tom putu", navodi komunikolog Mladen Bubonjić.

Šta piše u dokumentu o Bosni i Hercegovini kojeg je sastavila Europska komisija?

Šta piše u dokumentu o Bosni i Hercegovini kojeg je sastavila Europska komisija?

Zasluženo ili ne, od otvaranja pregovaračkog procesa imaće benefite i naši susjedi.

"Evropa je malo invalidna bez BiH i ja zato očekujem da će taj ulazak i pregovori ići malo brže nego, recimo, sa Turskom", smatra Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske.

Međutim, u svemu ovome, potpuno drugačije svjetlo baca nastavak sankcija koje stižu iz SAD-a prema zvaničnicima u BiH, prije svega iz RS, što šalje potpuno zbunjujuću sliku aktuelnih dešavanja, jer EU i SAD šalju poruke drugačijeg sadržaja.

"Mislim da bi se ovdašnji političari više našli na udaru ukoliko bi sankcije dolazile iz EU, a vidimo na koji način ustvari BiH dobija neku vrstu poklona iz EU", kaže politički analitičar Tanja Topić.

Ovo samo pokazuje da je BiH trenutno u velikom fokusu međunarodne zajednice, piše BHRT.

"Nekad je dobro da nismo, ustvari dobro je da nismo glavna tema, to znači da možemo i sami", navodi Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH.

Sami, očigledno ipak ne možemo, za šta se svi nadaju da će se potvrditi 21. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije