Zvizdić: Odgovoreno na 95 posto dodatnih pitanja EK-a, uskoro kandidatski status

Anadolija
Zvizdić:  Odgovoreno na 95 posto dodatnih pitanja EK-a, uskoro kandidatski status
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kazao je danas da je odgovoreno na više od 95 posto od 655 dodatnih pitanja koje je Evropska komisija uputila nakon predaje odgovora na bazna pitanja iz Upitnika.

Naglasio je da je optimista i da bi BiH do kraja ove godine trebala u potpunosti odgovoriti na sva dodatna pitanja te ih prevesti i dostaviti Briselu, čime bi bio ispunjen osnovni preduslov za dobijanje kandidatskog statusa. 

"Mogu kazati da se taj posao sada obavlja u redovnoj dinamici, da on ide u pozitivnom pravcu i da smo u ovom trenutku zadovoljni i optimistični sa podacima koje smo dobili od Direkcije za evropske integracije. To je da su odgovori iz 34 od 35 radnih grupa pripremljeni i dostavljeni u daljnu proceduru prema Direkciji za evropske integracije, odnosno Sekretarijatu komisije za evropske integracije. Te radne grupe su pripremile i dale odgovore na pitanja. Ako govorimo o nekom procentualnom iznosu mogu kazati da je od 655 pitanja u ovom trenutku praktično završeno i odaslano u daljnju proceduru više od 95 posto pripremljenih odgovora. Od do sada zaprimljenih odgovora njih 15 ili 16 je odgovora koji nisu riješeni unutar radnih grupa i biće riješeni unutar Komisije za evropske integracije“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Zvizdić je dodao da bi novi članovi Predsjedništva BiH mogli odigrati ključnu ulogu ka dobijanju kandidatskog statusa od Europske unije. 

“Očekujemo da, ako ne dođe do bezrazložnih političkih blokada, što se tiče Vijeća ministara i tijela unutar mehanizma koordinacije mi kompletan ovaj posao možemo završiti vrlo brzo i pitanja najdalje do kraja godine mogu biti pripremljena, prevedena i upućena ka Briselu. Time bi BiH u potpunosti ispunila precizirane uvjete sa evropske agende, koji su postavljeni kao preduvjeti za dobijanje kandidatskog statusa. Ponavljam nijedan drugi uvjet ne postoji, tako da i dalje vrlo optimistično očekujemo da će BiH u narednoj godini, a u vrijeme trajanja mandata ovog Evropskog parlamenta i Evropske komisije dobiti kandidatski status. Posebno bi nam u tom smislu pomogla činjenica ako bi novoizabrani članovi Predsjedništva BiH imali konsenzus o pristupu evropskim integracijama i ako bi uistinu njihova prva posjeta bila posjeta Briselu, kojom bi iskazali dobru političku volju, spremnost i saradnju na jačanju evropskog puta BiH. A, što se tiče Vijeća ministara mi smo potpuno spremni da pripremimo odgovore i da oni prilikom svoje prve posjete Briselu predaju dodatne odgovore ovlaštenim predstavnicima Evropske komisije i time pokažu da je BiH i dalje potpuno opredijeljena za evropski put koji nema alternativu“, naglasio je Zvizdić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije