Šarović: Usvojena važna odluka za privredu BiH i jeftinije poslovanje

Fena
Šarović: Usvojena važna odluka za privredu BiH i jeftinije poslovanje
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazao je danas novinarima da je prihvaćena Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Po njegovim riječima, informacija je bila vrlo sadržajna, opširna, a bilo je i određenih zaključaka.

"O njima ćete se moći informirati na stranici Vijeća ministara BiH. Ne bi bilo u redu da ja sada komentarišem zaključke mog kolege Dragana Mektića, koji će vjerovatno iskoristiti priliku da o tome govori narednih dana", naveo je ministar Šarović.  

Kazao je da je Vijeće ministara BiH dalo garancije na kredit za dio autoputa u RS-u, u rejonu Doboja. Garancije iznose 70 miliona eura.

Govoreći o tačkama dnevnog reda koje se tiču resora na čijem je čelu, ministar je naveo da je nakon pripreme od nekoliko mjeseci i čekanja na sjedicu Vijeća ministara BiH, danas usvojena odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za repromaterijal koji koristi bh. privreda za finalne proizvode koji su namijenjeni za izvozno orijentirane kompanije.

"To je šesta po redu odluka, vrlo važna za cijelu privredu BiH. Pripremljena je u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom, komorom u RS, federalnom komorom i komorom Distrikta Brčko. Mislim da je jedna od važnijih odluka koja pomaže izvozno orijentiranim kompanijama da budu konkurentnije, da mogu efikasnije i jeftinije da posluju, jer nabavljaju repromaterijal koji se ne proizvodi u BiH i ugrađuju ga u finalni proizvod", naveo je ministar Šarović.

Dodao je da na taj način, ne plaćajući dodatne dadžbine, mogu da se izbore na tržištu. To su iskoristile mnoge kompanije u oblasti tekstilne, hemijske, prehrambene  industrije, odnosno poljoprivredni sektor, mašinska industrija i neki drugi koji su iskoristili ovu pogodnost i na taj način obezbijedili mogućnost da nabavljaju repromaterijal jeftinije nego što je to bilo do sada.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić je, govoreći o prijedlogu odluke o dodjeli dozvola telekom operaterima za 4G mrežu, kazao da je to ministarstvo dostavilo Vijeću ministara usaglašen prijedlog odluke zajedno sa RAK-om i nadležnim entitetskim ministarstvima.

"Međutim, bio je malo sporan finanasijski aspekt ove odluke i ministri su tražili da Ministarstvo na jednu od sljedećih sjednica dostavi tekst cijena dozvola u zemljama u okruženju. To ćemo uskoro uraditi i dostaviti na neku od sljedećih sjednica. Nadam se da će to biti usvojeno i da će BiH izaći iz te 'komunikacione crne rupe', kako nas nazivaju u medijima", kazao je Dalipagić.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije