Zvizdić o kosovskim taksama na bh. proizvode: Nismo dobili zvanični dokument

Fena
Zvizdić o kosovskim taksama na bh. proizvode: Nismo dobili zvanični dokument
FOTO: Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH u suprotnosti s osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e.

Iz tih razloga u naredna dva dana tražit će se hitna reakcija CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela. 

"Ova odluka je praktično drugi ili treći pokušaj Kosova da na takav način privuče pozornost na sebe - svoj ekonomski status. Nismo još zvanično dobili dokument da bismo se mogli i zvanično o njemu očitovati", kazao je Zvizdić novinarima. 

Očekuje da će Evropska komisija promtno djelovati i da će ova odluka najdalje u narednih nekoliko dana biti stavljena van snage. 

U protivnom dodaje da BiH neće prisustvovati narednom ministarskom CEFTA sastanku, koji je zakazan za mjesec dana u Prištini.

U slučaju da takva odluka potraje, navodi da postoji mogućnost recipročnih uvedenih mjera. 

"Mislim da će Vlada Kosova, kao što je to uradila i prethodnih puta, povući odluku poslije jasnog obrazloženja da ona nije u skladu sa važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji su oni članovi i kojom trenutno predsjedavaju", poručio je Zvizdić. 

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Šalja tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa. 

U reagovanju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini rečeno je da ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e i da Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu mjeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije