EU reagirala na odluku Vlade Kosova da uvede dodatnu taksu na robu iz BiH i Srbije

Radiosarajevo.ba
EU reagirala na odluku Vlade Kosova da uvede dodatnu taksu na robu iz BiH i Srbije
Foto: Arhiv / Ilustracija
Evropska unija je zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne svoju odluku o povećanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i očekuje da Priština te mjere opozove.

"Ovakva odluka podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova”, poručila je portparolka EU Maja Kocijančić, prenio je Tanjug.

Kocijančić je u saopćenju navela da EU zahtijeva "hitno razjašnjenje" današnje "neočekivane odluke kosovske Vlade" na osnovu koje se za 10 procenata povećava porez na robu koja se na Kosovo uvozi iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Povodom vijesti da su vlasti u Prištini odlučile da za 10 odsto povećaju porez na svu robu iz Srbije i BiH, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić zatražio je reakciju Europske komisije.

Udar na privredu: Vlada Kosova uvela porez od 10 posto na proizvode iz BiH

"Ako je ova vijest tačna, to praktično znači da CEFTA sporazum više ne funkcionira, jer pored svih vancarinskih barijera koje je do sada Kosovo uvodilo prema drugim ekonomijama i zemljama Zapadnog Balkana, ovaj drastičan korak znači da su se kosovske institucije odlučile za klasični protekcionizam, ne samo za vancarinske, već i klasične barijere koje spriječavaju slobodan protok roba", rekao je Ljajić Tanjugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije