Zvizdić: Nastavljaju se pozitivni ekonomski trendovi u BiH

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Nastavljaju se pozitivni ekonomski trendovi u BiH
Vijeće ministara BiH izražava zadovoljstvo da su pozitivni trendovi oporavka i rasta ekonomije BiH, zabilježeni u 2015 i 2016 godini, nastavljeni i u sedam mjeseci 2017 godine.

Naveo je to u analizi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On ističe da je u  navedenom periodu ostvaren je izvoz u vrijednosti od šest milijardi i 181 milion KM, što je za 16,9 posto više nego u istom periodu 2016 godine.

grafika_1_VM.jpg - undefined

"Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 980 miliona KM, što je za 32,9 posto više nego u istom periodu 2016 godine, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 77,8 posto.Na tržište zemalja Evropske unije izvezeno je četiri milijarde i 470 miliona KM, što je za 14,4 posto više nego u istom periodu prošle godine pri čemu  pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Evropske unije iznosi 72,1 posto", istakao je Zvizdić.

Ukupna pokrivenost uvoza izvozom, navodi se, iznosila je 61 posto, što predstavlja povećanje od 2,7 posto u odnosu na 2016 godinu.

grafika_2_VM.jpg - undefinedDodaje da je nastavljen je i trend rasta industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu, a rast obima proizvodnje bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih u realnom sektoru. Isto tako, u sedam mjeseci 2017.godine, nastavljen je trend rasta turizma u Bosni i Hercegovini, što je podstaknulo i značajan rast prihoda od turizma.

"Istovremeno su napravljeni značajni pomaci u implementaciji aktivnosti na putu EU integracija, sa posebnim fokusom na proces izrade odgovora na Upitnik EK koji se poslije višemjesečnih opstrukcija nalazi u optimalnoj dinamici realizacije, imajući u vidu i progres koji je ostvaren u smislu stvaranja kredibilnih pretpostavki za aktiviranje MAP-a za BiH, posebno poslije odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa lokacijom „Veliki Žep“ na teritoriji entiteta RS-a", kaže se u analizi.

grafika_3_VM.jpg - undefined

Iskrena posvećenost daljnjem sprovođenju ekonomskih reformi i kontinuitetu procesa evropskih i NATO  integracija ostaje i dalje u vrhu prioriteta rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, poručuje se.

"Naš najvažniji cilj je da BiH čvrsto i trajno ostane na trasi dinamiziranog pristupa euroatlantskim integracijama, te da kroz stručnu valorizaciju i plansku upotrebu domaćih resursa nastavimo ekonomski rast i razvoj, kontinuirano  povećanje broja zaposlenih i unaprijedimo i ojačamo ambijent socijalne stabilnosti i ukupne sigurnosti Bosne i Hercegovine, ističe Zvizdić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije