Zvizdić se sastao s Penceom: SAD smatra BiH ključem stabilnosti Balkana

Fena
Zvizdić se sastao s Penceom: SAD smatra BiH ključem stabilnosti Balkana
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se u Podgorici, na marginama Samita Jadranske povelje, s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom, kojeg je informirao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Zvizdić je Penceu izložio dosadašnji napredak naše zemlje na euroatlantskom putu, kazavši kako upravo te integracije ostaju glavni vanjskopolitički cilj i prioritet BiH. Istaknuo je i ogroman napredak BiH na europskom putu učinjen u prošloj godini, kao i značajne pomake u ispunjenju uvjeta za aktivaciju MAP-a.

Naglasio je bitnost držanja političkog fokusa međunarodne zajednice na BiH i stalnoj podršci nastavku reformskih procesa i euroatlantskih integracija.

Dodao je da građani BiH žele bolji i kvalitetniji život, ali da je taj cilj ostvariv samo kroz nastavak reformi i ubrzane euroatlantske integracije. Sljedeći važan korak za BiH, kao i doprinos stabilnosti regije, istaknuo je predsjedavajući Zvizdić, bila bi aktivacija MAP-a za našu zemlju.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je rekao da SAD smatra BiH ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije Zapadnog Balkana. Ponovio je neupitnu podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama BiH.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio SAD-u i američkom narodu na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj podršci BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije