Mike Pence: Imam vjeru da će zemlje zapadnog Balkana uspjeti

E. H.
Mike Pence: Imam vjeru da će zemlje zapadnog Balkana uspjeti
EPA / Mike Pence
U okviru Samita Američko-jadranske povelje, koji se održava danas u Crnoj Gori, brojnim liderima zemalja zapadnog Balkana obratio se potpredsjednik SAD-a Mike Pence, kazavši kako je veoma važno zajedništvo ovih zemalja, Europe i SAD-a.

Kao jedan od gorućih problema s kojim se sve ove države suočavaju istaknuo je borbu protiv ISIL-ovih militanata, koja predstavlja trenutno najvažniji front SAD-a u svijetu.

"Svima nama od Zapadnog Balkana do Zapadne Europe i SAD-a do prije manje od pola godine bila je gorući problem i vaše zemlje su bile poremećene najavama da bi mogli koordinirano napasti Albaniju, Makedoniju i Kosovo. Na svu sreću, u tome nisu uspjeli, a SAD vam je zahvalan svima u borbi protiv terorističkih prijetnji. To nas je sve ujedinilo i želim istaći da predsjednik Trump neće odustati od toga da ih uništi u njihovom korijenu", kazao je Pence.

Ipak, dodao je kako će države zapadnog Balkana najveći problem imati kada taj rat bude gotovo i kada se poveća trend povratka boraca sa stranih ratišta.

Osim ove teme, Pence se osvrnuo na brojne događaje koji dodatno destabiliziraju situaciju u svijetu, te je tako izdvojio nemire u Venecueli i lansiranje projektila Sjeverne Koreje i Irana kao glavne prijetnje sigurnosti cijelog svijeta. Naravno, nezaobilazno je bilo i tematiziranje Rusije, te njenog utjecaja na području Balkana.

"U ovom vremenu raširenih prijetnji i provokacija mi moramo stajati zajedno u odbrani svega onog što nam je važno, jer sve naše zemlje moraju biti zajedno kao tapiserija koja tka slobodu. Kao što znate, Rusija nastavlja pokušavati iscrtati nove međunarodne granice silom. Ovdje na zapadnom Balkanu nastojala je da podrije demokraciju i rastavi sve, a bilo je to jasno kada su ruski agenti pokušali izvesti državni udar u Crnoj Gori", istaknuo je Pence.

Dodao je kako SAD smatra da Rusija mora biti odgovorna za sve svoje postupke, te da će uskoro biti usvojen novi zakon kojim će nametnuti nove i dodatno definirati postojeće sankcije Rusiji.

Na kraju, potpredsjednik SAD-a istaknuo je da je od velike važnosti da regija Zapadnog Balkana bude ujedinjena u globalnoj borbi za procvat svih naroda. Kazao i kako Jadranska povelja jedinstvenu ulogu u jedinstvu Balkana, uz naravno podršku SAD-a za sve zemlje koje nastoje doći do EU i NATO-a.

"Moji prijatelji, mi smo se okupili na ovom historijskom samitu Jadranske povelje. SAD je pomogao zemljama zapadnog Balkana da zajedno koračaju ka miru i trebamo iskoristiti ne samo ovaj dan, nego sve mogućnosti da se zbližimo međusobno i zaključimo put na Zapadnom Balkanu koji smo počeli davno. Imam vjeru da ćete vi uspjeti i imam vjeru u divnu tapiseriju slobode koju sam vidio prethodnih dana putujući Europom. A naša je budućnost zajednička, a to je budućnost slobode", zaključio je Pence.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije