Zvizdić u Podgorici: Iza nas je jedna od najuspješnijih godina na europskom putu BiH

Radiosarajevo.ba
Zvizdić u Podgorici: Iza nas je jedna od najuspješnijih godina na europskom putu BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvuje danas u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje (A5) - Specijalnom sastanku na nivou predsjednika vlada, gdje je govorio na Radnoj sesiji šefova delegacija.

Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina cijeni svaku priliku koja omogućava dalje unapređenje saradnje među zemljama u regionu. Naglasio je da saradnja u okviru Američko-jadranske povelje predstavlja značajnu priliku za razmjenu mišljenja o vitalnim pitanjima koja se odnose na region i šire, te za učvršćivanje međusobnih odnosa i jačanja saradnje.

Istaknuo je da je BiH nedvosmisleno opredjeljena da ide putem euroatlanskih integracija te u tom smislu ne postoji druga alternativa.

Naglasio je da se BiH zalaže za trajni mir, stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana i jačanje demokratskih vrijednosti, vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje.

Informirao je prisutne šefove delegacija o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od 2015. godine u procesu euroatlantskih integracija. Dodao je da su napravljeni pomaci u proceu EU integracija i istaknuo da je 2016. godina bila jedna od najuspješnijih godina za evropski put Bosne i Hercegovine što je rezultiralo predajom aplikacije za članstvo u EU.

Rekao je da su sticanje statusa kandidata tokom 2018. godine za članstvo u Europskoj uniji kao i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO-u, jedini garanti koji vode ka prijeko potrebnoj stabilizaciji i ekonomskih i društvenih prilika, a samim time i unapređenja životnog standarda građana, privlačenja investicija, unapređenja ekonomskog rasta i kreiranja novih radnih mjesta.

Nijedan odlazak na strana ratišta u 2017. godini

Zvizdić je govorio je i o borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma te informisao prisutne o poduzetim mjerama za borbu protiv ove globalne pošasti kroz kreiranje strategija i akcionih planova za borbu protiv terorizma, kao i izmjena krivičnog zakona kojima se sankcioniše odlazak državljana BiH na strana ratišta.

Dodao je da u Bosni i Hercegovini u toku 2017. godine nije zabilježen nijedan odlazak na strana ratišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije