Zvizdić čestitao Almi Zadić na imenovanju u Vladu Austrije

Radiosarajevo.ba
Zvizdić čestitao Almi Zadić na imenovanju u Vladu Austrije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je Tuzlanki Almi Zadić na imenovanju za novu ministricu pravde Austrije.

"Još jednu uspješnu, mladu, obrazovanu i pametnu Bosanku prepoznali su u svijetu koji cijeni kvalitet. Postati ministrica pravde sa 35 godina u novoj vladi Austrije ogroman je uspjeh i priznanje. Bravo Alma Zadić", napisao je Zvizdić na svom Twitter profilu.

Alma Zadić je iz rodne Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, završila Pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Univerzitetu Columbia.

Tuzlanka u Vladi Sebastiana Kurza: Alma Zadić ministrica u Austriji

U novoj austrijskoj vladi, koja bi trebala položiti zakletvu početkom januara, na ministarskoj poziciji bi mogla da se nađe i Alma Zadić, političarka porijeklom iz BiH. Naime, prema pisanju medija, Narodna partija Austrije (OVP) i stranka Zelenih su ušle u finale koalicionih pregovora i posljednje tačke bi trebale da utanače do kraja nedjelje.

Kada se vratila iz Amerike, sedam godina je radila kao advokat, a postala je najmlađa ministrica pravde u historiji Austrije.

"Kriminalna muslimanka", "dolazi šerijat": Novi val mržnje prema Almi Zadić

U Austriji traju pregovori o formiranju nove Vlade ove zemlje, a javnost je ponovo, ne svojom krivicom, uzburkala Alma Zadić. Najave kako će advokatica rođena u Tuzli biti prijedlog Zelenih za ministricu pravde bila je dovoljna za novi val mržnje desničara. Ponovo su govor mržnje inicirali zastupnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ), konkretno Markus Abwerzger, predsjednik tirolskog ogranka stranke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije