Tuzlanka u Vladi Sebastiana Kurza: Alma Zadić ministrica u Austriji

Radiosarajevo.ba
Tuzlanka u Vladi Sebastiana Kurza: Alma Zadić ministrica u Austriji

U novoj austrijskoj vladi, koja bi trebala položiti zakletvu početkom januara, na ministarskoj poziciji bi mogla da se nađe i Alma Zadić, političarka porijeklom iz BiH.

Naime, prema pisanju medija, Narodna partija Austrije (OVP) i stranka Zelenih su ušle u finale koalicionih pregovora i posljednje tačke bi trebale da utanače do kraja nedjelje.

OVP će, osim mjesta kancelara koje će zauzeti Sebastian Kurz, dobiti osam ministarstava, i to finansija, unutrašnjih i vanjskih poslova, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja, privrede i Ministarstva bez portfelja.

Zeleni će dobiti vicekancelara s nadležnostima za sport i javnu upravu, te ekologiju, a u taj resor će biti objedinjeni i saobraćaj, infrastruktura i vjerovatno energetika. Nadalje dobijaju pravosuđe, socijalna pitanja, zdravstvo, žene ili kulturu.

Iz redova Zelenih Ministarstvo pravosuđa preuzet će, kako pišu mediji, Alma Zadić, rođena u Tuzli, koja se sa roditeljima tokom rata u Bosni i Hercegovini preselila u Austriju, gdje se školovala.

Ona je nakon studija pava 2007. godine u Beču, završila praksu u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Školovala se i u SAD, a potom doktorirala pravo u Austriji.

Od 2017. godine je bila zastupnik u austrijskom parlamentu, najprije za listu Pilc, da bi se na prošlim izborima kandidirala za Zelene.

"Kriminalna muslimanka", "dolazi šerijat": Novi val mržnje prema Almi Zadić

Inače, u novoj vladi Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima Karl Nehammer, blizak saradnik Kurza, a odbrane Klaudia Tanner, koja je do sada bila direktorica Saveza poljoprivrednika Donje Austrije.

Ministar finansija će biti Gernot Bluemel, dok će Ministarstvo poljoprivrede ponovo preuzeti Elizabeth Kostinger, a Ministarstvo zaštite životne sredine i saobraćaja vodit će Leonore Gevesler.

Ministar za socijalna pitanja bit će Rudi Anschober, dugogodišnji član Zelenih.
Ministrica bez portfelja, koja će biti nadležna za agende EU, bit će Karoline Edtstadler, a ministar obrazovanja bit će ponovo Heinz Fasman.

Ministrica za pitanje žena bit će najvjerovatnije Eva Blimlinger, bivša rektorica univerziteta, dok će Ministarstvo privrede preuzeti Margarete Schrambock, koja će u svom resoru morati da se bavi i digitalizacijom. Što se vanjskih poslova tiče, pominju se dva imena, i to aktuelni ministar Alexander Schallenberg i Peter Launsky-Tieffenthal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije