Strožija pravila za korisnike električnih romobila u Beču

Radiosarajevo.ba
Strožija pravila za korisnike električnih romobila u Beču
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Ilustracija

Ovu godinu su zasigurno obilježili električni romobili koji su u vrlo kratkom vremenu preplavili ulice širom Evrope. Brzi i relativno povoljni, vozač se ne umara niti ima problema s traženjem parkinga, a pored toga ne zagađuje okolinu. U glavnom gradu Austrije sve je popularnije i iznajmljivanje ovakvih romobila zbog čega je Grad Beč odlučio da od aprila iduće godine uvede strožija pravila, saopćeno je iz Grada Beča.

Kako je najavila dogradonačelnica Birgit Hebein, nove mjere bi trebale riješiti probleme poput velikog broja e-romobila u centru grada i neodgovornog ponašanja vozača iznajmljenih vozila.

Nakon korištenja ih najčešće ostavljaju na trotoarima i uz zidove zgrada zbog čega je su dosad primili više od hiljadu pritužbi od strane građana.

Iz tog razloga će se električni romobili u budućnosti moći parkirati samo na trotoarima širine najmanje četiri metra, pri čemu neće smjeti biti oslonjeni na kuće ili zgrade. Izdat će se i pravila za ujednačenu raspodjelu e-romobila za najam na gradskom području. U tu će svrhu Beč biti podijeljen na tri zone, a u svakoj od njih firme za iznajmljivanje imat će na raspolaganju najviše 500 e-romobila. Osim toga, te će firme radnim danima u roku od dva sata morati ukloniti ili premjestiti nepropisno parkirane skutere, a rok od šest sati vrijedit će noću, nedjeljom i praznicima. Dosad su za to imali četiri, odnosno dvanaest sati. Ako to ne učine, gradske će službe ukloniti romobile, a vratit će ih firmama uz novčanu naknadu.

Firme koje se bave iznajmljivanjem morat će također navesti jasna pravila za korisnike u svojim aplikacijama, a dužni su i automatski ograničiti brzinu romobila ako se vozač nađe u takozvanoj zoni susreta ili pješačkoj zoni u kojoj je dozvoljena vožnja e romobilom. Osim toga, odredit će i određena područja u gradu u kojima će biti zabranjena vožnja kao i njihovo parkiranje, saopšteno je iz Grada Beča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije