Francuska / Bacaju električne romobile: Vozilo koje je postalo hit stvorilo velike probleme

22. 07. 2019. u 18:02:00 J. M.

Shares: 0

Sve je više električnih romobila na ulicama Sarajeva pa se neki prolaznici već žale na male zujalice. No, to je sitnica u poređenju s problemima koje s ovim vozilima imaju vlasti u Francuskoj.

Kako bi se brzo oslobodili svojih e-romobila nakon vožnje, tinejdžeri u francuskom gradu Marseilleu jednostavno bacaju električne dvotočkaše u more. 

e_trotinet_03.jpg - undefined

Facebook

Dakle, ne samo da uništavaju e-romobile već nanose i štetu moru jer su baterije električnih romobila veoma toksične! Kada leže duže u vodi, metal se raspada, oslobađa se vodikov gas, što  zajedno s metalnim ostacima može čak izazvati eksploziju gasova.

Prošlog vikenda, volonteri i zaposleni u Lučkoj upravi ronili su u luci Marseille kako bi izvukli romobile iz mora. Volonteri su govorili o "cimetière à trottinettes" - "groblju romobila". Pored toga, grad unajmljuje medijatore da razgovaraju s ljudima koji jednostavno bacaju e-romobile u more nakon iznajmljivanja. 

U Marseilleu, elektronski romobil postoje već godinu dana, a njihovo bacanje postalo je igra za tinejdžere. Medijatori bi trebali jasno staviti do znanja korisnicima da ovo nije samo uništavanje imovine, već i da nanosi veliku štetu okolišu.

Šteta je velika čak i za kompaniju koja vozila daju u najam. Nakon što su romobili dugo bili u vodi - više nisu upotrebljivi. Sada se grade barijere pored mora kako korisnici više ne bi mogli bacati e-romobile. Da li će to stvarno pomoći postat će jasno tek u narednih nekoliko mjeseci.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA