"Kriminalna muslimanka", "dolazi šerijat": Novi val mržnje prema Almi Zadić

J. M.
"Kriminalna muslimanka", "dolazi šerijat": Novi val mržnje prema Almi Zadić

U Austriji traju pregovori o formiranju nove Vlade ove zemlje, a javnost je ponovo, ne svojom krivicom, uzburkala Alma Zadić. Najave kako će advokatica rođena u Tuzli biti prijedlog Zelenih za ministricu pravde bila je dovoljna za novi val mržnje desničara.

Ponovo su govor mržnje inicirali zastupnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ), konkretno Markus Abwerzger, predsjednik tirolskog ogranka stranke.

"Ova dama treba postati ministarica pravde nakon što je u prvostepenom postupku osuđena prema krivičnom zakonu, iako postupak očito još uvijek traje", napisao je Abwerzger na Facebooku.

Uslijedio je čitav niz rasističkih i seksističkih komentara na račun Alme Zadić. "Kriminalna muslimanka postat će ministrica pravde", "Dolazi šerijat", "Propast Austrije", samo su neki od komentara na društvenim mrežama dok je najviše onih koji Almi Zadić poručuju da "ide odakle je došla".

U novembru je bečki sud zaista osudio Almu Zadić i naložio joj da plati 700 eura zbog "klevete". Ona je na Twitteru podijelila fotografiju mladića koji je učesnicima jednog protesta navodno sa prozora pokazivao Hitlerov pozdrav.

Sliku je komentirala porukom "Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima", zbog čega je dobila optužbu za klevetu, ali je uložila žalbu na presudu.

Austrijski pravni eksperti smatraju da to nije osuda za krivično djelo, nešto zbog čega bi mogla doći u pitanje njena kandidatura za ministricu pravde. Markus Abwerzger, koji je izazvao cijeli slučaj, sada piše da je i sâm stavio sumnju u presudu Almi Zadić.

Ovo nije prvi put da Alma Zadić izaziva reakcije ekstremnih austrijskih desničara, pa je su joj, dok je u junu, bila za govornicom Parlamenta, dobacivali "Nismo u Bosni".

"Nismo u Bosni": Austrijski desničari dobacivali zastupnici Almi Zadić rođenoj u BiH

U austrijskom parlamentu u ponedjeljak se desio incident tokom rasprave o Saveznoj agenciji za zaštitu države i borbu protiv terorizma (BVT). Dok je za govornicom bila Alma Zadić, zastupnica liste Petera Pilza, čule su se dvije upadice. Najprije joj neko dobacuje "Nismo u Bosni", a onda se čuje "Alma, sigurni ste sa mnom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije