Zadić: Nije uredu da političari Austrije utječu na podjele u BiH

A. D.
Zadić: Nije uredu da političari Austrije utječu na podjele u BiH
Alma Zadić, rođena Tuzlanka, prva je Bosanka koja je na proteklim izborima izabrana za zastupnicu u Parlamentu Austrije.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o aktuelnoj političkoj situaciji u Austriji,  očekivanjima i planovima. Komentura i stanje u BiH.

"Pretpostavlja se da će u Austriji doći do koalicije izmedu kozervativne narodne stranke (ÖVP) i nacionalističke stranke (FPÖ). To znači da će trebati jaka kontrola u Austrijskom parlamentu. Austrija je socijalna država i ne smijemo dopustiti da se to promijeni", kaže Zadić.

2017-08-18_Portraits-2.jpg - undefined

Alma Zadić

Ističe da je do sada radila kao advokat, pretežno u oblasti međunarodne arbitraže te da želi svoje iskustvo i stručnost kao ekspert za ljudska prava unijeti u Parlament i maksimalno doprinijeti njegovom kvalitetno radu.

Radiosarajevo.ba: Možete li nam, praktično, iz prve ruke, kazati kakva je trenutno atmosfera u Austriji, nakon što su dobar rezultat ostvarili i desničari. Posljednja vijest je da budući kancelar Sebastian Kurz pregovara s njima o formiranju vlasti. Vaš komentar?

"Da, to je tačno. Nažalost tokom predizborne kampanje retorika protiv stranaca je učinila svoje. Osjeti se porast nacionalizma i ksenofobije. Mi kao opozicija ne ćemo dopustiti da se krše ljudska prava i sve ćemo učiniti da na najbolji način kontroliramo Vladu i vodimo računa kakvi se zakoni donose"

Radiosarajevo.ba: Sebastian Kurz je imao niz kontroverznih izjava kada je riječ o migraciji. Poznata je i njegova izjava o pokrivenim ženama u Sarajevu. Kako Vi na to gledate?

2017_09_13_Fotoshooting_Liste Pilz-150.jpg - undefined

Alma Zadić

"Mislim da je situacija u BiH jako složena i posebno ističem da nije u redu da se izjavama austrijskih političara utječe na situaciju u BiH i time podržava dijeljenje naroda. Preko leđa drugih zemalja se ne smije voditi predizborna kampanja da bi se pokupili jeftini politički poeni".

Radiosarajevo.ba: A kako vidite situaciju u rodnoj zemlji? BiH nikako da krene naprijed.

"Kao sto sam rekla, situacija u BiH je složena i mislim da trebamo svi raditi na tome da se država što prije približi Europi. Političari u BiH kao i u Europi treba da djeluju zajedno i da sve učine radi ostvarivanja tog cilja.

Alma je na proteklim izborima u Austriji sakupila dovoljan broj glasova za zastupničko mjesto, a nalazi se na listi političara Peter Pilza, jednog od osnivača austrijske stranke Zeleni, koji je u međuvremenu napustio ovu stranku.

Ona je zadužena je pitanja integracija i zalaže se za formiranje posebnog ministarstva za pitanja integracija, što bi značajno doprinijelo otklanjanju mnogih anomalija i poteškoća u tim oblastima. S deset godina je došla u Beč, a iz ličnog iskustva joj je naročito važno da djeci i učenicima proširi pomoć za učenje njemačkog jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije