Vanredni parlamentarni izbori: Koga će Kurz odabrati za koalicionog partnera

J. M.
Vanredni parlamentarni izbori: Koga će Kurz odabrati za koalicionog partnera
Više nema dilema: U Austriji će se desiti smjena vlasti. Relativni pobjednik Vanrednih parlamentarnih izbora je konzervativna Austrijska narodna stranka (ÖVP) pod vodstvom aktuelnog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza.

ÖVP je osvojio 31,7 posto glasova pa će 31-godišnji Kurz postati kancelar, prvi iz redova njegove stranke u posljednjih 15 godina.

Rođen 27. avgusta 1986. godine u Beču, Kurz se kao student pridružio podmlatku ÖVP-a, penjao se na političkoj pozornici do posljednje stepenice – funkcije kancelara.

Desničarsko-populistička Slobodarska partija Austrije (FPÖ) ostvarila je veliki napredak (+5,4 posto) i skoro dostigla svoj rekordni rezultat iz 1999. kada je predvodio Jörg Haider.

Partija čiji je lider Heinz-Christian Strache (48), blizak prijatelj predsjednika RS-a Milorada Dodika, po prvim rezultatima bila je druga, ali je na većem uzorku pala na treće mjesto s 25,9 posto glasova.

ÖVP i FPÖ narasli su za oko 13 procenata u odnosu na prošle izbore, a ceh je platila stranka Zelenih za koju je neizvjesno hoće li ući u Austrijski parlament.

Socijaldemokrati (SPÖ) aktuelnog kancelara Christiana Kerna nalaze se na drugom mestu s 27 posto glasova.

Prema izbornim istraživačima, još postoji mogućnost da SPÖ i FPÖ zamijene drugu i treću poziciju jer je širina fluktuacije i dalje 0,8 procentnih poena. Liberalni Neos (5,1%) postao je četvta snaga na političkoj sceni Austrije.

Pitanje svih pitanja je koga će ÖVP odabrati za koalicionog partnera: U predizbornoj kampanji razmijenili su dosta teških riječi s SPÖ-om, ali ipak malo ko očekuje da će odabrati suradnju s ekstremnim desničarima. Malo moguće, ali nije nemoguće... 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije