Zvaničnici obišli migrantski centar: U Blažuju bili Muzur, Katica, Cikotić...

0
Radiosarajevo.ba
Zvaničnici obišli migrantski centar: U Blažuju bili Muzur, Katica, Cikotić...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Privremeni prihvatni centar u Blažuju

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministrar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, te predstavnica IOM-a Laura Lungarotti danas su posjetili Migrantski centar u Blažuju, gdje su se  upoznali  sa uslovima i životom u prihvatnom centru.

Nakon posjete, u prostorijama Općine Ilidža je održan radni sastanak, na kojem su dogovorene konkrentne mjere i aktivnosti koje se moraju
poduzeti kako bi se na veći nivo podigla bezbjednost. Nema prijema novih migranata u narednom periodu i povećati sigurnost u Migrantskom centru, jedan je od zaključaka sastanka, kojem je saglasan i Richard Maša, šef Odjela za saradnju delegacije EU u BiH.

"Fokus Ministarstva sigurnosti BiH, Općine Ilidža, Vlade Kantona Sarajevo, Službe za poslove sa strancima i IOM-a jeste kako podići sigurnost i upravljati boravkom i kretanjem migranata u prihvatnom centru.

Riječ je o fizičkom osiguranju Migrantskog centra. To se ne odnosi samo na kamp i neposrednu okolinu, već na mnoge javne površine gdje migranti borave i to zajednički trebamo rješavati.

Općina Ilidža nosi najveći teret u BiH. Europska unija i IOM će poduzeti mjere i da se jedan broj vozila MUP-a KS kompenziraju i to vozila koja su oštećena u neredima, koja su bila u okviru kampa, kao i druge vrste pomoći EU lokalnoj zajednici“, rekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

"Izuzetno sam sretan jer sam za kratak period uspio da uspostavim dobru saradnju sa višim nivoima vlastima, vezano za boravak migranata, a kruna svih sastanaka je današnji susret gdje sam domaćin. Razgovarali smo o svim problemima i detaljima i ocjena je da samo zajednički i partnerski trebamo riješavati ovaj problem.

Uspjeh ovog sastanka bit će vidljiv i na terenu i nadam se veoma brzo. Riješit ćemo pitanje obezbijeđenja kampa, postavljanje kvalitetne ograde, video nadzora, uređenje pristupnog puta i rasvjete. Vrlo je važno da su predstavnici Europske unije dali podršku u svim projektima koje mi smatramo bitnim u segmentu sigurnosti“, izjavio je načelnik Muzur.

Admir Katica ministar sigurnosti KS naglasio je MUP KS želi i bit će biti aktivni sudionik svih procesa, koji se tiču prevencije kriminaliteta, održavanje reda i mira u i oko Migrantskog centra u Blažuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije